'Ερευνα & Πράξη

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Σύντομο Φροϋδικό τεστ: Ποια είναι στάση σας στην ζωή…

Ένας από τους βασικούς κανόνες αυτού του τεστ είναι να απαντήσετε στις ερωτήσεις, γράφοντας σύντομες απαντήσεις σε ένα χαρτί για το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό.





Το τεστ είναι βασισμένο στο βιβλίο του Σίγκμουντ Φρόυντ “Γενική Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση” (A General Introduction to Psychoanalysis) του 1920 και, συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο σχετικά με τους συμβολισμούς των ονείρων.
Δεν πειράζει αν έχετε τις ίδιες απαντήσεις σε διαφορετικές ερωτήσεις του τεστ. Αλλά μην διαβάσετε όλες τις ερωτήσεις με την μία! Απαντήστε σε κάθε μία ξεχωριστά και μετά διαβάστε την επόμενη. Δεν θα είναι τόσο ενδιαφέρον αν κάθε φορά διαβάζετε πρόωρα την επόμενη ερώτηση, προτού γράψετε τις σκέψεις σας ως απάντηση στην προηγούμενη.
Πάρτε, λοιπόν, ένα στυλό και ένα κομμάτι χαρτί και ξεκινήστε το τεστ:
  1. Αγναντεύετε προς τη θάλασσα, τι αισθάνεστε; Εστιάστε μόνο στην πρώτη σας εντύπωση. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας για να το αισθανθείτε καλύτερα...
  2. Περπατάτε μέσα από το δάσος και κοιτάτε προς το έδαφος. Γράψτε τι αισθάνεστε.
  3. Τι αισθάνεστε όταν κοιτάτε γλάρους να πετούν; Μην ανησυχείτε αν σε αυτή την περίπτωση δώσετε μια σύντομη απάντηση.
  4. Κάντε το ίδιο πάλι, αλλά αντί για γλάρους, φανταστείτε ένα κοπάδι άλογα. Γράψτε το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας, αποφύγετε να σκεφτείτε για πολύ χρόνο.
  5. Είστε στην έρημο και στέκεστε δίπλα στον τοίχο που έχει μια μικρή τρύπα. Μέσα από την τρύπα βλέπετε μια όαση. Ποιες είναι οι ενέργειές σας; Μην γράψετε μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, αλλά επικεντρωθεί σε ό,τι θα κάνατε σε αυτή την κατάσταση.
  6. Είστε ακόμα στην έρημο, εντελώς εξαντλημένοι και ξαφνικά βλέπετε μια κανάτα με νερό. Τι κάνετε; Για άλλη μια φορά, αυτό που έχει σημασία είναι να σημειώσετε τις ενέργειές σας σε αυτή την κατάσταση. Η απάντησή σας μπορεί να ακούγεται κοινότοπη, αλλά μην διστάσετε να την γράψετε.
  7. Είστε χαμένοι στο δάσος το βράδυ και βλέπετε ένα σπίτι με τα φώτα αναμμένα. Τι κάνετε; Γράψτε τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση.
  8. Είστε στην ομίχλη και δεν βλέπετε τίποτα. Τι κάνετε; Για άλλη μια φορά, επικεντρωθείτε στο τι κάνετε και γράψτε το πώς συμπεριφέρεστε.
Ερμηνεία των απαντήσεων
  1. Η στάση σας στη ζωή, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις.
  2. Ο τρόπος που αισθάνεστε στην δική σας οικογένεια.
  3. Η στάση σας απέναντι στις γυναίκες.
  4. Η στάση σας προς τους άνδρες.
  5. Η βασική στρατηγική ζωής και ο στόχος σας. Ο τρόπος να λύσετε τα προβλήματά σας.
  6. Πόσο επιλεκτικοί είστε στην σεξουαλική ζωή. Το πώς επιλέγετε τον/την σύντροφό σας στο σεξ/έρωτα.
  7. Η ετοιμότητά σας για γάμο.
  8. Η στάση ως προς τον θάνατο.

Ζηλεύεις παθολογικά; Θα τον χάσεις!

 
Ζηλεύεις γιατί φοβάσαι μήπως τον χάσεις. Σκέφτηκες όμως ότι η ζήλια σου θα τον διώξει τελικά;

Δεν μου έχει δώσει καμία αφορμή, αλλά εγώ φοβάμαι. Τον σκέφτομαι να κοιτάει άλλες και κάνω σενάρια. Με παίρνει από κάτω. Βασανίζω τον εαυτό μου”.

Τι να κάνω για να μην ζηλεύω; Νιώθω ότι θα με απατήσει και ότι με κοροιδεύει. Δεν είναι τέτοιο παιδί. Έχουμε 2 χρόνια σχέση και μέχρι τώρα είναι εντάξει σε όλα”.


Πολλές αναγνώστριες, πολλά μηνύματα, κοινό πρόβλημα. Η φυσιολογική ζήλια εκτροχιάζεται, γίνεται παθολογική και παρασύρει το μυαλό σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Όλες κατανοούμε περί τίνος πρόκεται, όλες έχουμε βρεθεί κατά καιρούς σε παρόμοια θέση. Κι αν όχι όλες οι περισσότερες.

Το μυαλό παραλογίζεται. Και δεν φτάνει αυτό, ενώ κάπου βαθιά μέσα μας αναγνωρίζουμε ότι υπερβάλλουμε, δεν πτοούμαστε. Αρχίζουμε και ξετυλίγουμε -πασπαλισμένο με άπειρες κατηγόριες- το σενάριο σε εκείνον. Η ζήλια είναι παθολογική και η ψυχολόγος πατάει το κόκκινο κουμπάκι του συναγερμού.

Δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς, όταν απομακρύνεται σε ζώνουν τα φίδια, όταν βγαίνει μόνος του αρρωσταίνεις και μετά γκρινιάζεις, φωνάζεις, κατηγορείς, ρίχνεις ευθύνες.
“Ο σύντροφος μάταια προσπαθεί να αποδείξει την “αθωότητά” του. Αδυνατεί να καταλάβει τι συμβαίνει ή τι έκανε που να δικαιολογεί μια τέτοια αντίδραση” υπογραμμίζει η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα. Και τα μηνύματά σας την επιβεβαιώνουν.

“Νιώθει να πιέζεται, να πνίγεται, προσπαθεί να ελέγξει κάθε του κίνηση για να μην προκαλέσει την αντίδραση της συντρόφου του. Στην πορεία, αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για ανεξέλεγκτη κατάσταση, ασφυκτιά και έτσι αποχωρεί...” σύμφωνα με την ψυχολόγο.

Γιατί όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής, ο σύντροφος νιώθει το αδιέξοδο. Προσπάθησε τα πάντα, αλλά δεν κατάφερε τίποτα. Μόνο καυγάδες και στρες. Πόσο να αντέξει; Κι όπως συμβαίνει πάντα, όταν φοβάσαι κάτι πολύ, είναι σαν να το προκαλείς να σου συμβεί.

“Όποιος ζηλεύει παθολογικά τελικά πετυχαίνει αυτό που φοβάται περισσότερο... οδηγεί το σύντροφο στο να αναζητήσει κάπου αλλού μια περισσότερο υγική σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και ανοιχτή επικοινωνία” προσθέτει η κ. Ζαρκάδα.

Έτσι είναι. Μπες για λίγο στη θέση του. Τι θα έκανες αν είχες ένα σύντροφο που συνέχεια σε υποψιάζεται, συνέχεια σε κατηγορεί και σου στερεί ακόμα και τον αέρα που αναπνέεις. Θα έφευγες. Ή θα έβρισκες κάποιον άλλον... και μετά; Θα έφευγες!

Της Ξένιας Ιωάννου

Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Νίκης Ζαρκάδα