Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
Τα 5 Niyamas
Κάπου μεταξύ 2ου αιώνα π.Χ. και 5ου αιώνα μ.Χ., ο μεγάλος σοφός Patanjali κατέγραψε τις Yoga Sutras. Το κείμενο αυτό αποτέλεσε την κύρια πηγή της Raja Yoga (Yoga του διαλογισμού). Περιγράφει με ένα πολύ συμπυκνωμένο, περιεκτικό, έως και επιστημονικό τρόπο την ανθρώπινη ψυχολογία και προσφέρει ένα πρακτικό σύστημα πνευματικής ανάπτυξης.
Η Raja Yoga όπως παρουσιάζεται από τον Patanjali έχει 8 βαθμίδες, κάποιες από τις οποίες εξετάζουμε πιο έμπρακτα και σε μία τάξη γιόγκα: Η πρώτη και η δεύτερη ονομάζονται Yamas & Niyamas και αφορούν κανόνες συμπεριφοράς. Ακολουθεί η Asana (σταθερή και άνετη στάση), η Pranayama (έλεγχος της πράνα με κύριο εργαλείο την αναπνοή), η Pratyahara (απόσυρση των αισθήσεων από το εξωτερικό περιβάλλον), η Dharana (συγκέντρωση), η Dhyana (διαλογισμός) και το Samadhi (υπερσυνειδητή εμπειρία).
Τα 5 yamas αφορούν κανόνες ως προς το πως να συναναστρεφόμαστε με τους γύρω μας (μη-βία, ειλικρίνεια, μη-κλοπή κλπ.). Αντίθετα, τα 5 niyamas αφορούν πρακτικές εσωτερικής πειθαρχίας και άσκησης και μας καθοδηγούν ως προς το πως να σχετιζόμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Τα 5 Niyamas:
Saucha (αγνότητα: σωματική, συναισθηματική και νοητική καθαριότητα)
Santosha (πληρότητα, ικανοποίηση)
Tapas (πειθαρχία, εξαγνισμός, λιτότητα, θυσία)
Swadhyaya (αυτογνωσία, μελέτη εαυτού)
Isvara Pranidhana (παράδοση, πίστη, αφοσίωση σε κάτι ανώτερο)
Τα niyamas δεν αποτελούν μία λίστα υποχρεώσεων, αλλά μία υπενθύμιση ότι η πραγματική ελευθερία έρχεται μέσα από την πειθαρχία. Είναι μία πρόσκληση και ταυτόχρονα μία λίστα εργαλείων για να βιώσουμε μία ήρεμη, αρμονική και ευδαιμονική εσωτερική κατάσταση. Αντανακλούν μία πιο συνδεδεμένη, συνειδητή και αγνή έκφραση της προσωπικότητας μας και δημιουργούν ένα γόνιμο περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούμε να ωριμάσουμε και να εξελιχθούμε.
Η άσκηση των Niyamas είναι μία υπέροχη πρακτική από μόνη της. Η καθαριότητα σε όλα τα επίπεδα (Saucha), η αίσθηση της πληρότητας ανεξαρτήτως συνθηκών (Santosha), η πειθαρχία των ενστίνκτων και η συνειδητή λιτότητα από τις ανέσεις (Tapas). Η έρευνα του εαυτού μας (Swadhyaya) και η πίστη και αφοσιωμένη παράδοση σε κάτι πέρα από εμάς (Isvara Pranishana). Όλα αυτά, αν γίνουν με σταθερότητα και ειλικρίνεια μπορούν να αποτελέσουν μία άκρως μεταμορφωτική διαδικασία αυτογνωσίας και κάθαρσης.
Από την ομάδα της Neda Yoga Shala,
Αναστασία Μπιλίρη
Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023
Τενοντίτιδα : φυσικές θεραπείες με ισχυρότατα βότανα
Τενοντίτιδα – Πολλές φορές η υπερβολική ένταση,
κάποιο τραύμα ή κάποιο διάστρεμμα δημιουργεί φλεγμονή στον τένοντα και έχει δημιουργηθεί πια η γνωστή μας τενοντίτιδα.
Στην τενοντίτιδα τα αίτια μπορούμε να πούμε πως ταξινομούνται στις επόμενες κατηγορίες:
Τραυματικά αίτια – τραυματισμός του τένοντος,
μηχανικά αίτια – καταπόνηση του τένοντος,
ρευματολογικά αίτια – τενοντίτις επί ρευματοειδούς αρθρίτιδος και
μικροβιακά αίτια – σηπτική τενοντοελυτρίτιδα
Η φλεγμονώδης αυτή κατάσταση μπορεί να ιαθεί σε λίγες μέρες, υπάρχει όμως και πιθανότητα να συσσωρευτούν άλατα στην περιοχή και η πίεση μαζί με τον πόνο να αυξηθούν.
Τενοντίτιδα – Η φλεγμονή των τενόντων του μυοσκελετικού μας συστήματος, που προκαλεί μεγάλη μείωση της κινητικότητας και της ισχύος των μυών, αφαιρώντας μας την ικανότητα να επιτελέσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες
Πριν λοιπόν η τενοντίτιδα εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση ας την βοηθήσουμε με τα βότανά μας.
Ο συνδυασμός των βοτάνων μας πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να συμπληρώνονται οι εξής ιδιότητες:
αντιφλεγμονώδεις
αγγειοδιασταλτικές
αντισπασμωδικές και
αναλγητικές.
Ας δούμε κάποιους συνδυασμός αλλά και αυτόνομα ροφήματα και λάδια βοτάνων, τα οποία είναι ιδανικά ιάματα σε περιπτώσεις τενοντίτιδας
# 1. Τα βότανα που το λάδι τους περιέχει το περίφημο γάµµα λινολενικό Oξύ ή GLA όπως
το λάδι του Borago officinalis – Borage oil –
το λάδι από τους σπόρους της μαύρης σταφίδας Ribes nigrum – Black currant oil –
το λάδι του νυχτολούλουδου Oenothera biennis – Evening Primrose Oil –
Το γάμμα- λινολενικό οξύ ή GLA καταστέλλει τις φλεγμονές, περιορίζει τους τραυματισμούς των ιστών και μειώνει τον πόνο.
# 2. το λάδι της ελιάς Olea europaea – olive oil – με τις υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία καταστέλλει τις φλεγμονές , ειδικά στην τενοντίτιδα των ποδιών.
Ένα ζεστό μασάζ με ελαιόλαδο στην πονεμένη περιοχή είναι ένας φυσικός τρόπος να μειωθεί ο πόνος από την τενοντίτιδα και να περιοριστεί η φλεγμονή και σιγά-σιγά να επέλθει η ίαση
# 3. Ένα ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες ρόφημα για τον περιορισμό της φλεγμονής και την καταστολή του πόνου σε περιπτώσεις τενοντίτιδας είναι και το έγχυμα της κολλιτσίδας, της περίφημης Arctium lappa
Κάνουμε έγχυμα με το σπουδαίο βότανο της κολλιτσίδας και απολαμβάνουμε τις ιαματικές της ιδιότητες
# 4. Εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα δύο ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα – το τζίντζερ και το κουρκούμι – Ας θυμηθούμε Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης
# 5. Με το τζίντζερ μπορούμε να κάνουμε ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες ρόφημα:
– τεμαχίζουμε μια μικρή ρίζα τζίντζερ και την ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό
– την αφήνουμε στο νερό για δέκα με δεκαπέντε λεπτά.
– πίνουμε το ζεστό ρόφημα ως έχει ή με την προσθήκη μια κουταλιάς του γλυκού μέλι.
– μπορούμε επίσης να κάνουμε κομπρέσα με ένα πανί και το ρόφημα τζίντζερ και να το εφαρμόσουμε τοπικά στην πονεμένη περιοχή.
Μπορούμε να πίνουμε το ρόφημά μας δύο φορές την ημέρα για ταχύτερη ανάκαμψη από τενοντίτιδα.
Το τζίντζερ διαθέτει ισχυρές αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου, της φλεγμονής και άλλων συμπτωμάτων της τενοντίτιδας
# 6. Καψαϊκίνη capsaicin – Τα τοπικά σκευάσματα καψαϊκίνης χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του πόνου εδώ και χιλιάδες χρόνια
Η σύγχρονη έρευνα από μετα-αναλύσεις πολυάριθμων μελετών έχει επιβεβαιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των συνθέσεων καψαϊκίνης χαμηλής συγκέντρωσης, οι οποίες απαιτούν επαναλαμβανόμενη καθημερινή αυτοχορήγηση.
Η καψαϊκίνη είναι συστατικό του πιπεριού καγιέν, η οποία παρουσιάζει ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες και δράσεις που ανακουφίζουν άμεσα τον πόνο και περιορίζουν τη φλεγμονή
Μπορούμε να προσθέτουμε λάδι καψαϊκίνης στις σαλάτες μας και στις σούπες μας και να κάνουμε επαλείψεις στο πονεμένο σημείο με αλοιφή καψαϊκίνης
#7. Καστορέλαιο – παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας καστορέλαιο στη χούφτα μας και κάνουμε απαλά-απαλά μασάζ γύρω από τον πονεμένο μας τένοντα.
Στη συνέχεια τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα πάνω στο σημείο που κάναμε το μασάζ και την αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Αφαιρούμε την κομπρέσα και σκουπίζουμε το λάδι.
Εφαρμόζουμε την πρακτική δύο φορές την ημέρα.
Το καστορέλαιο περιέχει ricinoleic acid που διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής
# 8. Ένας άριστος συνδυασμός βοτάνων:
ο φλοιός της ιτιάς –Salix alba
το σέλινο- Apium graveolens
το ξανθόξυλο το αμερικάνικο –Zanthoxylum americanumο και
το βιβούρνο το χιονανθές –Viburnum opulus
Ένα ρόφημα των παραπάνω βοτάνων σε συνδυασμό με επάλειψη εξωτερικά με άρνικα-Arnica montana,
σύμφυτο-Symphytum officinale ή χαμομηλέλαιο σε τακτά χρονικά διαστήματα θα θεραπεύσει την τενοντίτιδα και θα προλάβει μια πιθανή μετατροπή της σε χρόνια πάθηση.
Ένα πρότυπο ροφήματος των παραπάνω βοτάνων είναι:
– δύο μέρη φλοιός ιτιάς
– δύο μέρη σέλινου
– δύο μέρη βιβούρνου και
– ένα μέρος ξανθόξυλου
Με το σέλινο κάνουμε έγχυμα,
με τον φλοιό ιτιάς
το βιβούρνο και
το ξανθόξυλου κάνουμε αφέψημα και στη συνέχεια αναμιγνύουμε τα δυό ροφήματα.
Και όπως πάντα δεν ξεχνάμε την διατροφή μας
# 9. Δεν τρώμε τρόφιμα που ευνοούν την συσσώρευση τοξινών όπως:
– ζάχαρη
– κρέατα
– αλκοόλ
– κατεργασμένες τροφές και
– τρανς λιπαρά
# 10. Προτιμάμε -όπως στις περισσότερες περιπτώσεις άλλωστε:
πολλά φρούτα , δίνοντας περισσότερο βάρος
– στον ανανά και στην περίφημη βρομελίνη του, η οποία εκτός των άλλων επιταχύνει το χρόνο θεραπείας και περιορίζει τον πόνο, το πρήξιµο και τους µώλωπες
– στα εσπεριδοειδή και στην περίφημη βιταμίνη C, η οποία μειώνει τη φλεγμονή
– στις μπανάνες για το μαγνήσιο και το κάλιο
λαχανικά , δίνοντας περισσότερο βάρος
– στο μπρόκολο και
στις λαχανίδες για τις υψηλές ποσότητες ασβεστίου, που περιέχουν, το οποίο βοηθάει στην επούλωση των συνδετικών ιστών και των μυών.
στα όσπρια
στο μέλι , για τις υψηλές τιμές των βιταμινών Β που περιέχει και
στους ξηρούς καρπούς , δίνοντας περισσότερο βάρος
– στα φυστίκια,
– στα καρύδια,
– στα κάσιους,
– στα αμύγδαλα,
– στον πασατέμπο και
– στους ηλιόσπορους για τις υψηλές ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου που περιέχουν, τα οποία βοηθούν στην επούλωση των συνδετικών ιστών και των μυών.
#11. και τέλος ένα χαλαρωτικό και απολαυστικό μπάνιο με άλατα Epsom , το οποίο μαζί με την σωστή διατροφή και τα βότανα θα στηρίξει τη διαδικασία φυσικής θεραπείας και αποκατάστασης του του τένοντά μας που ταλαιπωρείται με τενοντίτιδα.
Θα χρειαστούμε:
Ένα φλιτζάνι άλατα Epsom και φυσικά την μπανιέρα μας γεμάτη ζεστό νερό.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι άλατα Epsom στην μπανιέρα μας και τα αφήνουμε να διαλυθούν
Βυθιζόμαστε στη μπανιέρα μας και απολαμβάνουμε το ιαματικό λουτρό για 15 έως 20 λεπτά.
Τα άλατα Epsom είναι άλατα θειικού μαγνησίου, τα οποία είναι μία ένωση μαγνησίου, θείου και οξυγόνου, που δημιουργούν το σύμπλεγμα MgSO4.
Είναι ισχυρότατα άλατα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής, βοηθούν τη σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία των μυών , ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, ελαττώνουν τις κράμπες και αντιμετωπίζουν τον πόνο των αρθρώσεων.
Σημείωση:
– Πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
– Οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
– Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο γιατρό , ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
– Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
– Ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
– Δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
– Πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
– Εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
– Δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
botanologia.gr:
Πηγές και αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169333/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18309503/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884513/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/15588672/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1781768/
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)