Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Krampus: Ένα Συναρπαστικό Ταξίδι στη Σκοτεινή Πλευρά των Χριστουγέννων

 















Τα Χριστούγεννα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, είναι μια γιορτή που έχει εξελιχθεί στον Χριστιανισμό ως η μεγάλη γιορτή της Γέννησης του Θεανθρώπου Ιησού, αλλά στον πυρήνα τους κρύβουν τις ρίζες τους στις παγανιστικές παραδόσεις. Ας ανακαλύψουμε τα Χριστούγεννα μέσα από το φίλτρο της παγανιστικής προοπτικής, όπου ο Τροχός του Έτους συναντά την παναθρώπινη γιορτή.

Κατά την νεοπαγανιστική προσέγγιση, τα Χριστούγεννα διαπνέονται από την διαχρονική αντίληψη της αναγέννησης και της ανανέωσης. Η γέννηση του Ιησού, αντί να θεωρείται ως αποκλειστικά χριστιανικό γεγονός, αντιμετωπίζεται ως μέρος μιας ευρύτερης κοσμοθεωρίας που εορτάζει την αλλαγή των εποχών. Το δέντρο των Χριστουγέννων, σημαντικό στοιχείο της σημερινής γιορτινής διακόσμησης, αντλεί την έμπνευσή του από τα αειθαλή δάση ως σύμβολο ζωής. Οι παγανιστικές κοινότητες συχνά διακόσμουν δέντρα κατά τη διάρκεια των χειμερινών εορτών, αντικατοπτρίζοντας τη στενή σχέση τους με τη φύση και την αναγέννηση.

Τα κάλαντα και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, πολλά εκ των οποίων έχουν παράδοση χιλιετιών όπως τα νεομήνια κάλαντα των Αρχαίων Ελλήνων από την εποχή του Ομήρου και πιο παλιά, είναι μελωδικά κείμενα που αναδεικνύουν την αγάπη για τη ζωή, την οικογένεια και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Μέσα από τους στίχους τους, αντηχεί η ψυχή της κοινότητας, θυμίζοντάς μας ότι οι παγανιστικές γιορτές ήταν και παραμένουν μια ευκαιρία για κοινωνική ενότητα. Τα στολίδια, τα φωτάκια και ολόκληρη η λάμψη που πλαισιώνουν τα Χριστούγεννα, απηχούν την παγανιστική παράδοση της εορτής του φωτός. Σε πολλές παγανιστικές κοινότητες, τα φωτάκια συμβόλιζαν τον ήλιο που επέστρεφε, φωτίζοντας τη ζωή και εξασφαλίζοντας τη γονιμότητα.

Σε αυτόν τον ζωηρό χορό των Χριστουγέννων, όπου το φως από τα κεράκια ανταγωνίζεται το βαθύ σκότος του χειμώνα, εκεί όπου ο Χριστιανισμός και ο Παγανισμός συναντιούνται, εμφανίζεται ο Krampus. Ένας μυθικός χαρακτήρας που ξεπηδά από τις αρχαίες παραδόσεις της Ευρώπης, φέρνοντας μαζί του τη σκοτεινή όψη των εορτών, παρουσιάζεται μπροστά μας με έναν πλούτο ιστορικών και πολιτισμικών πτυχών.

Η Κοινή Ιστορία του Krampus

Στη χριστιανική παράδοση, ο Krampus παρουσιάζεται ως δαίμονας ή σατανικό πλάσμα, ενώ συχνά συνδέεται με τον Άγιο Νικόλαο ή Άγιο Βασίλη, με τον οποίο σχηματίζει ένα είδος ήρωα-αντιήρωα. Ενώ ο Άγιος Νικόλαος φέρνει δώρα και καλή τύχη, ο Krampus αντιπροσωπεύει την σκοτεινή όψη των εορτών. Η εμφάνισή του είναι τρομακτική και απειλητική, με κέρατα, γούνινο σώμα, και συχνά αλυσίδες που συμβολίζουν την αιχμαλωσία των ατίθασων πνευμάτων. Ο Krampus λειτουργεί ως μορφή τιμωρίας για τα παιδιά που δεν συμπεριφέρονται καλά κατά τη διάρκεια των εορτών.

Στις παγανιστικές παραδόσεις, ο Krampus εκλαμβάνεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Εδώ, η εμφάνισή του αντικατοπτρίζει αρχαίες παραδόσεις που γιόρταζαν τη μετάβαση του χειμώνα στην άνοιξη και τη δύναμη της ανανέωσης. Ο Krampus είναι μάλλον ένας πνευματικός φύλακας της φύσης παρά ένας δαίμονας. Η εμφάνισή του με κέρατα και γούνα αντιπροσωπεύει την άγρια ομορφιά της φύσης, και οι αλυσίδες που φέρει ενδέχεται να είναι σύμβολο της αλληλεξάρτησης και της κύκλικης φύσης της ζωής.

Η σχέση του με τον Άγιο Βασίλη

Η πρώτη ιστορική αναφορά στον Krampus μπορεί να εντοπιστεί στη Γερμανία και την Αυστρία, περίπου στον 17ο αιώνα. Ωστόσο, τον 19ο αιώνα, ο Krampus είχε ήδη γίνει ένα διαδεδομένο φαινόμενο σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές.

Ένα από τα πρώτα γραπτά κείμενα που αναφέρονται στον Krampus προέρχεται από λαογραφικές αφηγήσεις που ενώ δεν μπορούν να τεκμηριωθούν, λέγεται πως έχουν ρίζες στην περιοχή των Άλπεων. Σε αυτές τις αφηγήσεις, περιγράφεται πως στις παραδόσεις των Χριστουγέννων στην περιοχή υπάρχει ένας δαίμονας που τιμωρεί τα κακά παιδιά, με εμφάνιση παρόμοια με αυτή του Krampus. Όπως καταλαβαίνετε, έτσι ξεκινά η ιστορία του συνοδοστάτη του Άγιου Βασίλη που μαζί με τα χριστουγεννιάτικα δώρα φέρνει και τον Krampus. Ενώ ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει τον καλοήθη και γενναιόδωρο πνευματικό χαρακτήρα των Χριστουγέννων, ο Krampus αντιπροσωπεύει τη σκοτεινή πλευρά και την τιμωρία.

Στη συνέχεια, η παρουσία του Krampus ως παρουσίας συνδεδεμένης με τα Χριστούγεννα εξαπλώθηκε με τιςπαραδόσεις και τα παραμύθια που διαμορφώθηκαν και έτσι μέχρι τον 19ο και αργότερα τον 20ο αιώνα παρατηρούμε την επικράτηση του Krampus ως ένα σταθερό στοιχείο που θυμίζει πως κάθε πράξη λαμβάνει ό,τι της αξίζει.

Διάφορα Ονόματα του Krampus

Καθώς περιηγούμαστε ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές, κατανοούμε περισσότερο τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Krampus. Από τον Krampus στην Αυστρία, τον Grampus στη Γερμανία, και τον Krampusz στην Ουγγαρία, κάθε ονομασία φέρνει μια νέα διάσταση στον μύθο του.

Για τον παγανιστή, αυτά τα διάφορα ονόματα αποτελούν μια εναλλακτική εικόνα των διαφορετικών κοσμοθεωριών και των τοπικών παραδόσεων που ορίζουν τον Krampus σε κάθε περιοχή.

Τι είναι ο Krampus τελικά για τους Παγανιστές;

Ο Krampus είναι πιθανόν να συμβολίζει τη δύναμη της φύσης και την ανάγκη για ισορροπία. Μπορεί να εκλαμβάνεται ως ο φύλακας της εποχικής αλλαγής, μια πνευματική δύναμη που διατηρεί τη φύση σε ισορροπία. Σε πολλές παγανιστικές κοινότητες, οι χειμερινές εορτές είναι συνυφασμένες με τον θρίαμβο του φωτός επί του σκότους. Ο Krampus, ως αρχαίος φύλακας της φύσης, εκφράζει την πνευματική δύναμη που ανανεώνει τον κόσμο. Στην Αυστρία και σε άλλες περιοχές των Άλπεων, ο Krampus συνδέεται στενά με παραδόσεις που αντικατοπτρίζουν τη μάχη του φωτός με το σκοτάδι.

Μέσα από τις παραδόσεις, ο Παγανιστής εξερευνά το πώς ο Krampus αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι σε μια πολιτιστική μετάβαση, από την παγερή αναπαύση του χειμώνα προς τη ζωογόνο άνθιση της άνοιξης. Στις παγανιστικές εορτές, ο Krampus δεν είναι απλώς φύλακας – είναι το ενεργοποιητικό δαιμόνιο που κρατά ζωντανή τη ζωτική δύναμη της γης.

Πηγές και Σημεία Αναφοράς

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Να είσαι κοντά στην φύση: Ενισχύει το μυαλό, το σώμα και τις καλές διατροφικές συνήθειες.















 Στα τέλη του 2020, οι Καναδοί γιατροί έγιναν πρωτοσέλιδο για τη «συνταγογράφηση της φύσης»  συστήνουν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους βασιζόμενη στην έρευνα που υποστηρίζει ότι τα άτομα που περνούν δύο ή περισσότερες ώρες στη φύση την εβδομάδα βελτιώνουν την υγεία και την ευημερία τους.

Με αφορμή το παραπάνω διεπιστημονικοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Drexel ερεύνησαν πώς η συνάφεια με τη φύση δηλαδή να αισθάνεσαι σύνδεση με ένα φυσικό περιβάλλον ωφελεί ακόμα και την διατροφική ποικιλομορφία και την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών όπως δημοσιεύτηκε και σε μελέτη του American Journal of Health Promotion. «Η σχέση με τη φύση έχει συσχετιστεί με καλύτερη γνωστική, ψυχολογική και σωματική υγεία και με μεγαλύτερα επίπεδα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Τα ευρήματά μας επεκτείνουν αυτόν τον κατάλογο πλεονεκτημάτων ώστε να συμπεριλάβει τη διατροφική πρόσληψη», δήλωσε ο Brandy-Joe Milliron, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Νοσηλευτικών και Επαγγελμάτων Υγείας του Drexel και επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης. «Βρήκαμε ότι τα άτομα με υψηλότερη επαφή με τη φύση ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν υγιεινή διατροφική πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διατροφικής ποικιλίας και της υψηλότερης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών». Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε πάνω από 300 ενήλικες στη Φιλαδέλφεια για να μετρήσει τη σύνδεσή τους με τη φύση, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας και της οπτικής τους για τη φύση, καθώς και των τροφών, ποτών που είχαν καταναλώσει την προηγούμενη μέρα για να αξιολογήσει τη διατροφική τους ποικιλομορφία και να εκτιμήσει την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αντικατόπτριζαν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, εισόδημα, εκπαίδευση και φυλή) της Φιλαδέλφειας, από την απογραφή του 2010. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2017.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με ισχυρότερη σχέση με τη φύση ανέφεραν μεγαλύτερη διατροφική ποικιλία και έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε ότι αυτά τα ευρήματα τονίζουν την σημαντικότητα της αξιοποίησης εμπειριών ή παρεμβάσεων που βασίζονται στη φύση, όπως η ενσωμάτωση χώρων πρασίνου ή αστικού πρασίνου στον σχεδιασμό της πόλης καθώς την ενσωμάτωση προγραμμάτων «συνταγογράφησης» της φύσης και των πάρκων στις πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης (παρόμοια με το καναδικό μοντέλο) και την προώθηση εκπαίδευσης στην φύση. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η βελτίωση της διατροφικής πρόσληψης μέσω παρεμβάσεων που βασίζονται στη φύση μπορεί να είναι πολύτιμη αλλά είναι επίσης πολύπλοκη. «Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους διαφορετικές κοινότητες βιώνουν και εκτιμούν τη φύση», δήλωσε ο Dane Ward, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών και συγγραφέας της μελέτης. «Πρέπει να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι διασταυρώσεις του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της φυλής, της ιστορίας (συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τη γη), της κοινωνικής συνοχής και άλλων κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων επηρεάζουν την ταυτότητα της κοινότητας σε σχέση με τη φύση και τη διατροφική πρόσληψη».

Συμπερασματικά, « η εργασία μπορεί να επηρεάσει τις πρακτικές προαγωγής της υγείας με δύο τρόπους», είπε ο Milliron. «Πρώτον, οι παρεμβάσεις προαγωγής της υγείας που βασίζονται στη φύση μπορεί να αυξήσουν τη σχέση με τη φύση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και ενδεχομένως να βελτιώσουν τη διατροφική πρόσληψη. Και δεύτερον, η ενίσχυση των διατροφικών παρεμβάσεων με δραστηριότητες που βασίζονται στη φύση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες βελτιώσεις στη διατροφική ποιότητα».


https://www.divinum.gr/

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Ποιο είναι το μαγικό χάρισμα που σου δόθηκε, σύμφωνα με την ημερομηνίας γέννησής σου;





















 Μάθε το μυστικό δώρο που σου δόθηκε όπως προκύπτει από την Αριθμολογία

Από την άποψη της αριθμολογίας, η ημερομηνία γέννησής σου δεν είναι τυχαία και εκτός από την τύχη, μπορεί να σου αποκαλύψει μαγικά δώρα που δεν υποψιάζεσαι καν ότι μπορείς να κατέχεις.

Για να μάθεις το μυστικό σου δώρο, πρόσθεσε τα ψηφία της ημερομηνίας σου, το μήνα και το έτος γέννησης, μέχρι να έχεις ένα μονοψήφιο αριθμό.

Για παράδειγμα, αν έχεις γεννηθεί στις 12/3/1978, το μονοψήφιο άθροισμα θα είναι 4. (1+2+3+1+9+7+8=31–3+1=4)

Στη συνέχεια μπορείς να δεις παρακάτω, την σημασία του μονοψήφιου αριθμού σου,που προέκυψε από το αποτέλεσμα:

1 – Έχεις μια ισχυρή θέληση και είσαι ειδήμονας στο να ελέγχεις τους ανθρώπους γύρω σου.Το κρυμμένο ταλέντο σου είναι να πείθεις και να υπνωτίζεις τους άλλους. Δηλαδή να μπορείς να κυριαρχείς στο μυαλό του κάθε ατόμου και να καθοδηγείς ομάδες ανθρώπων.

2 – Είσαι πολύ ευαίσθητος/η και συμπονετικός/η. Το δώρο σου βρίσκεται στα χέρια σου. Θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις για να ανακουφίσεις τον πόνο των άλλων, αλλά και να αποκαταστήσεις γρήγορα την ενέργειά σου, ερχόμενος/η σε επαφή με τη φύση.

3 – Είσαι ένα «όργανο» της μοίρας. Τι εννοώ; Γεννήθηκες κάτω από ένα τυχερό αριθμό και η επιτυχία θα σε ακολουθεί σε όλη τη ζωή σου. Ο παλιός κανόνας «Να προσέχεις τι εύχεσαι» ισχύει για εσένα, δεδομένoυ ότι το δώρο σου είναι ότι οι σκέψεις και οι επιθυμίες σου, μπορούν να γίνουν γρήγορα πραγματικότητα.

4 – Είσαι πολύ μετρημένος/η και λογικός/η. Είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να θέσει μια κατάρα ή να σε επηρεάσει αρνητικά με οποιονδήποτε τρόπο, γιατί έχεις μια πολύ ισχυρή ενεργειακή ασπίδα που σε προστατεύει.

5 – Μπορεί να διαθέτεις μια πολύ ανεπτυγμένη και απίστευτα ισχυρή διαίσθηση. Αυτό καθορίζει και το δώρο σου, το οποίο είναι να μπορείς να προβλέπεις το μέλλον με εξαιρετική ακρίβεια. Λάβε υπόψη σου τα προαισθήματα, επειδή κατά την πλειοψηφία τους, είναι αλήθεια.

6 – Είσαι βαθιά συναισθηματικός/η. Τα συναισθήματά σου είναι και το πιο ισχυρό όπλο σου. Έχεις μια ευκολία να αντιλαμβάνεσαι το τι αισθάνονται οι άλλοι και έτσι να μπορείς να τους κατανοείς ή να διαβάζεις τις σκέψεις τους, χωρίς πρόβλημα.

7 – Είσαι ένα άτομο ιδιαίτερα πνευματικό. Το δώρο, που σου δόθηκε σε αυτή την ζωή, είναι να ονειρεύεσαι προφητικά όνειρα. Αν τα ερμηνεύσεις σωστά, μπορείς να αποφύγεις πολλές δύσκολες καταστάσεις και να λύνεις τα προβλήματα σου πολύ πιο εύκολα.

8 – Είσαι εξαιρετικά προσεκτικός/η. Δεν σου αρέσει να ψεύδεσαι και θα προσπαθήσεις να εκθέσεις τους απατεώνες ή τους ψεύτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μοίρα σου, σε έχει προικίσει με το ταλέντο του να είναι σε θέση να διακρίνεις τα ψέματα από την αλήθεια.

9 – Είσαι μια δημιουργική προσωπικότητα. Μπορεί να διαθέτεις καλλιτεχνικές δεξιότητες και συχνά να δεις πράγματα και καταστάσεις που άλλοι δεν μπορούν.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

LED ΚΑΙ SCROG, Η ΑΛΛΙΩΣ, ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ










Έχει δύο χρόνια που καλλιεργώ με LED και όπως και να το κάνουμε επιστροφή δεν υπάρχει. Αποδώσεις, θερμοκρασίες, όλα τζετ. Το μεγάλο τέστ όμως το έκανα φέτος που μετακόμισα σε ένα studio και λόγο της έλλειψης χώρου πήρα μια μικρή τέντα 0,60 Χ 0,60 και 1,40 ύψος. Τέντα που δεν είναι και για πολλά πολλά, αλλά και ο χώρος μου δεν είναι για περισσότερα. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας καλλιεργητής στη συγκεκριμένη κατάσταση;

Τα LED είναι μονόδρομος.

Στο θέμα του φωτισμού δεν σηκώνει συζήτηση ότι σε μικρό χώρο πλέον τα LED θεωρούνται απαραίτητα. Σίγουρα θα υπάρχουν και απόψεις για το αντίθετο, αλλά έρχονται από ανθρώπους που αν τους ζητήσεις φωτιά θα αρχίσουν να χτυπάνε πέτρες! Τα LED πάνελ προσφέρουν αδιαμφισβήτητα ένα καλύτερο περιβάλλον στα φυτά σας καθώς 1) δεν ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στο χώρο σας και 2) όση ζέστη παράγουν την κατευθύνουν προς τα πίσω ώστε να μην πηγαίνει προς τα φυτά που μπορούν να πλησιάσουν τα πάνελ σε απόσταση αδιανόητη έτσι και μιλούσαμε για HPS λάμπα.

Χρησιμοποιόντας LED μπορούμε να έχουμε το φως κοντά στο φυτό μας χωρίς προβλήματα
Χρησιμοποιόντας LED μπορούμε να έχουμε το φως κοντά στο φυτό μας χωρίς προβλήματα

SOG ή SCROG ;

Πέρα από το φως, μεγάλο θέμα είναι και πως θα γίνει η καλλιέργεια του φυτού. Δύο λύσεις υπάρχουν, SOG (See Of Green = Θάλασσα Πρασίνου) και SCROG (Screen Of Green = Δίχτυ Πρασίνου). . Δυο κουβέντες μόνο γιατί δεν το προτιμώ. Πρώτον, ο αριθμός φυτών στo SOG είναι αναγκαστικά μεγάλος. Στην 0,6 Χ 0,6 θα έπρεπε να χωρέσω 16 φυτά σε τρίλιτρες γλάστρες πράγμα που θα ξέφευγε λίγο έτσι και γίνει καμιά στραβή (στην Ολλανδία επιτρέπονται μέχρι πέντε φυτά και ΟΧΙ κάτω από λάμπες, αλλά αν τα φυτά είναι στον αριθμό σωστά δεν υπάρχει πρόβλημα). Δεύτερον είναι και τα φράγκα, καθώς μιλάμε ήδη για περιορισμένο χώρο, άρα δεν υπάρχει χώρος για μητρικό φυτό που θα δώσει κλώνους και αναγκαστικά θα άρχιζα από σπόρους που θα ανέβαζε το κόστος γύρο στο κατοστάρικο για μια σοδειά. Σίγουρα τα λεφτά για τους σπόρους δεν παίζουν και την πρωτεύουσα σημασία καθώς η σοδειά τα βγάζει και με το παραπάνω αναλογιζόμενος τι γλιτώνεις, αλλά πάλι μαλακία.

Το Δίχτυ είναι μια μέθοδος που τη γούσταρα από την πρώτη στιγμή που την πέτυχα στο rollitup.org. Η καλλιέργεια με Δίχτυ απαιτεί και ενεργή παρουσία από τον καλλιεργητή, αλλά δεν είναι και κάτι δύσκολο.

Η αρχή γίνεται από τις πρώτες βδομάδες του φυτού όπου το περιποιούμαστε με μια ελαφρά σχηματοποίηση ώστε να αρχίσει να ανοίγει και επί της ουσίας το Δίχτυ είναι το επόμενο στάδιο μετά από αυτή. Καθώς το φυτό μεγαλώνει περισσότερο από το μέγεθος της γλάστρας το Δίχτυ αναλαμβάνει να του δίνει το σχήμα που θέλουμε. Όπως μεγαλώνουν οι κορυφές του, τις παίρνουμε και τις περνάμε ένα μάτι πιο πέρα, μακριά από το κέντρο το φυτού και έτσι συνεχίζουμε το άπλωμά του. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία έως ότου καλυφθεί ο χώρος που θέλουμε και είμαστε ικανοποιημένοι.

Καθώς μεγαλώνει το φυτό καλύπτει όλο το χώρο που θέλουμε
Καθώς μεγαλώνει το φυτό καλύπτει όλο το χώρο που θέλουμε

Όσο αφορά την κατασκευή του Διχτυού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πληθώρα υλικών. Προσωπικά προτιμάω σπάγκο που είναι και αναλώσιμος ώστε στο κόψιμο απλά να τον πετάξω και να φύγει από τη μέση και είναι και μαλακός αρκετά ώστε να μη δημιουργήσει πρόβλημα στο φυτό κατά την επαφή μαζί του. Το στήσιμό του μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους ανάλογα φυσικά και το υλικό που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας. Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία και φτιάξτε το όπως σας βολεύει εσάς. Το μάτι που θα αφήσετε στο Δίχτυ σας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να χωράει η κορυφή χωρίς να ζορίζεται το φυτό, οπότε υπολογίστε το τουλάχιστο στα τέσσερα εκατοστά και πάνω.

Όταν ικανοποιηθείτε με το μέγεθος του φυτού και πως απλώνει στην επιφάνειά σας, γυρίστε το σε ανθοφορία, έχοντας φυσικά στο νου σας ότι το φυτό θα συνεχίσει να μεγαλώνει για μερικές ακόμα βδομάδες. Από εκεί και πέρα, απλά απολαύστε το να μεγαλώνει.

Καλές καλλιέργειες


https://gr420.info/

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

OΧΙ ΣΤΟ ΤΡIΤΟ ΜAΤΙ ΣΑΣ ΔΙΜΕΘΥΛΟΤΡΥΠΤΑΜΙΝΗ Ή DMT- ΤΙ ΚAΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚEΦΑΛΟ?


















 Υπάρχει DMT στον εγκέφαλο; Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τους ερευνητές των ψυχεδελικών εδώ και δεκαετίες και η απάντησή τους ποτέ δε θα ήταν απλή. Οι νέες έρευνες υπερβαίνουν τις προσπάθειες απόδειξης των ρομαντικών ιδεών σχετικά με την απελευθέρωση του DMT από την επίφυση κατά τη διάρκεια εμπειριών κοντά στο θάνατο. Μέσα από την εξέταση μεμονωμένων νευρώνων, η έρευνα αυτή δείχνει ότι το DMT μπορεί να έχει ρόλο ως μη κανονικός νευροδιαβιβαστής που εμπλέκεται στην προστασία του εγκεφάλου από το σωματικό και ψυχολογικό στρες. Ένα θέμα που προκύπτει από την έρευνα, επικαιροποιεί το αρχικό ερώτημα: τι γίνεται αν το DMT είναι φυσιολογικά νευροπροστατευτικό;


ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ

Οι νευροδιαβιβαστές είναι μικρά μόρια που εκκρίνονται στο νευρικό σύστημα για τη μεταβίβαση πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών νευρώνων. Πολλοί από αυτούς – όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη, για να αναφέρουμε μερικούς – ανήκουν στη χημική κατηγορία των μονοαμινών. Το πιο ισχυρό φυσικό ψυχεδελικό, η Ν,Ν-διμεθυλοτρυπταμίνη (DMT), ανήκει στην ίδια κατηγορία μορίων. Το DMT μπορεί να βρεθεί σε ίχνη στο νευρικό σύστημα των ζώων (συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών), αλλά δεν έχει αποδειχθεί άμεσα ότι δρα ως ενδογενής νευροδιαβιβαστής.1 Είναι πιο διαδεδομένο και καλύτερα κατανοητό στα φυτά, όπου βοηθά στην άμυνα ορισμένων ειδών από φυτοφάγα ζώα.2

Οι άνθρωποι εκχυλίζουν DMT από τα φυτά εδώ κι αιώνες. Δεν είναι ενεργή ουσία λαμβανόμενη από το στόμα, λόγω της παρουσίας της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ), ενός ενζύμου που αποικοδομεί το DMT στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Οι σαμάνοι του Αμαζονίου ήξεραν πώς να το παρακάμπτουν αυτό εδώ κι αιώνες, συνδυάζοντας ένα κλήμα (αναρριχητικό) που περιέχει DMT με φυτά που περιέχουν ΜΑOIs, ή αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης, που σταματούν την αποικοδόμηση του DMT. To ψυχεδελικό παρασκεύασμα που προκύπτει από αυτό το μείγμα είναι γνωστό ως αγιαχουάσκα, από το aya (πνεύμα) και το waska (αμπέλι).3

Η αγιαχουάσκα, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την μυθογένεση και την πνευματικότητα των ιθαγενών φυλών της νότιας Αμερικής. Αντίστοιχα, καθώς το DMT εισήχθεστη δυτική αντίληψη, βρήκε εύκολα την θέση του στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Οι βιολογικές ιδιότητές του έχουν επίσης κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων από την πρώτη σύνθεση του, το 1931. Λόγω της ομοιότητάς του με την σεροτονίνη, ήταν δελεαστική η υπόθεση ότι θα μπορούσε να απαντάται ως φυσικός νευροδιαβιβαστής στο ανθρώπινο σώμα. Πού θα μπορούσε να βρεθεί ένας τέτοιος ιδιόμορφος νευροδιαβιβαστής; Δημοφιλείς εικασίες και δανειζόμενες έννοιες τόσο από την επιστήμη, όσο και από την μυθολογία, τον τοποθετούσαν στην επίφυση.

Ο πρωταρχικός ρόλος της επίφυσης είναι η ρύθμιση των μοτίβων ύπνου με την παραγωγή μελατονίνης. Ωστόσο, η ιστορία αυτής της δομής μεγέθους μπιζελιού στον πρόσθιο εγκέφαλο είναι πολύ πιο ρομαντική. Στην αρχαία Αίγυπτο αντιπροσώπευε το μάτι του ουράνιου θεού Ώρου, ενώ στην Ινδία έχει συνδεθεί με το «τρίτο μάτι», μια μυθική πύλη προς την ανώτερη συνειδητότητα. Μια σύγχρονη ενσάρκωση αυτών των ιστοριών προήλθε από το βιβλίο DMT: The Spirit Molecule, στο οποίο ο συγγραφέας και ψυχίατρος Rick Strassman, MD, υποστηρίζει ότι μεγάλες ποσότητες DMT μπορεί να εκκρίνονται στον ετοιμοθάνατο εγκέφαλο, επιτρέποντας τη μετάβαση της συνειδητότητας από τη μία ζωή στην επόμενη.4

ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Από τότε που ξεκίνησε η θεωρία του Strassman, η παρουσία και ο σκοπός του DMT στην επίφυση αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης συζήτησης. Αν και δεν έχει μέχρι στιγμής απομονωθεί απευθείας από τους ανθρώπινους εγκεφάλους, πειράματα τόσο σε ανθρώπους όσο και σε αρουραίους αποδεικνύουν ότι οι εγκέφαλοί τους – συμπεριλαμβανομένης της επίφυσης – περιέχουν ένζυμα απαραίτητα για τη σύνθεση του DMT.1

Η πιθανή συμμετοχή του DMT στις επιθανάτιες εμπειρίες είναι δύσκολο να αποδειχθεί ή να διαψευσθεί στον άνθρωπο, αλλά έχουν γίνει προσπάθειες σε αρουραίους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εγκέφαλοι αρουραίων περιέχουν DMT και ότι η συγκέντρωσή του αυξάνεται μετά από επαγόμενη καρδιακή ανακοπή.1,5 Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει ότι αυτά τα πειραματόζωα έχουν βιώσει μια εμπειρία κοντά στο θάνατο; Διαμεσολαβείται αυτή η εμπειρία από το DMT ή μήπως το DMT είναι απλώς μεταβολικό παραπροϊόν ενός στρεσαρισμένου οργανισμού;

Τα πειραματικά αποτελέσματα προσφέρουν περιορισμένη εικόνα. Αν μη τι άλλο, το DMT θα μπορούσε να είναι απλώς ένα μέρος του πραγματικού καταιγισμού νευροδιαβιβαστών (συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης) που απελευθερώνονται ως απάντηση στο σοβαρό στρες της καρδιακής ανακοπής.1 Επιπλέον, παρόλο που η συγκέντρωση του DMT αυξήθηκε, δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί αν η αύξηση αντιστοιχούσε σε μία εξωγενή ψυχεδελική δόση. Ενώ ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει, άλλοι επισημαίνουν ότι είναι άγνωστο το πώς χαμηλές φυσιολογικές ποσότητες ενδογενούς DMT θα μπορούσαν να αποθηκευτούν για να απελευθερωθούν μαζικά,καθώς και τη βιολογική αντίδραση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια απελευθέρωση. Η τρέχουσα επιστημονική γνώση δεν διαθέτει το αδιάσειστο πειστήριο για την άμεση εμπλοκή του DMT σε εμπειρίες κοντά στο θάνατο: έναν καλά χαρακτηρισμένο βιοχημικό μηχανισμό.

ΤΟ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΟ ΠΕΙΣΤΗΡΙΟ;

Οι λύσεις-πασπαρτού είναι σπάνιες στη βιολογία. Οι νευροδιαβιβαστές και οι ψυχεδελικές ουσίες παρομοίως, δρουν σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, αλληλεπιδρούν με διαφορετικούς υποδοχείς, με διαφορετική ειδικότητα και πυροδοτούν ένα ευρύ φάσμα βιοχημικών και γενετικών σηματοδοτικών καταρρακτών. Το DMT δε διαφέρει, και ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι ασκεί τις επιδράσεις του κυρίως μέσω των 2Α σεροτονινεργικών υποδοχέων, έχουν βρεθεί νέοι στόχοι για αυτό.Ένας από αυτούς τους νέους στόχους, ο υποδοχέας σίγμα-1 (Sig1R), δεν είναι η απάντηση στο γρίφο του DMT. Μας παρουσιάζει, ωστόσο, αρκετά ενδιαφέροντα κομμάτια του παζλ.

Ο Sig1R είναι ασυνήθιστος. Η προέλευσή του είναι ένα μυστήριο: Από εξελικτική άποψη, συγγενεύει περισσότερο με ένα ένζυμο μυκήτων που ονομάζεται ισομεράση στερολών, παρά με οποιονδήποτε υποδοχέα νευροδιαβιβαστών των θηλαστικών.Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς πρέπει να ερμηνεύσουν αυτό το εύρημα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μυκητιακό ένζυμο απομονώθηκε για πρώτη φορά από ένα μύκητα που παράγει αλκαλοειδή παρόμοια με το LSD.

Ενώ πολλοί υποδοχείς ειδικεύονται στην αναμετάδοση σημάτων νευροδιαβιβαστών, είτε στην κυτταρική μεμβράνη, είτε στο εσωτερικό του κυττάρου, είτε στον πυρήνα, ο Sig1R είναι ασυνήθιστος επειδή μπορεί να κάνει και τα τρία. Στη μεμβράνη, μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών και να αλλάξει τη λειτουργία τους, σχηματίζοντας σύμπλοκα μαζί τους. Όταν βρίσκεται στο εσωτερικό του κυττάρου, δεσμεύει πρωτεΐνες προστασίας από το στρες και τις βοηθά στην εκτέλεση των λειτουργιών τους.8 Στον πυρήνα στρατολογεί άλλες πρωτεΐνες που προσδένονται στο DNA και ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν διάφορα γονίδια, μέσω επιγενετικών μηχανισμών.9

Αυτός ο πολυλειτουργικός υποδοχέας είναι γνωστός ως «ορφανός», πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τον κύριο συνδέτη του. Αρχικά προτάθηκε ότι ο Sig1R θα μπορούσε να είναι ένας υπότυπος των οπιοειδών υποδοχέων, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν αργότερα ότι και άλλες ενώσεις προσδένονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης και της σεξουαλικής ορμόνης προγεστερόνης.10 Προσφάτως έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για τις εικασίες ότι το DMT μπορεί να ενεργοποιεί αυτόν τον υποδοχέα.

Η πρώτη ένδειξη ότι πρόκειται περί αυτού, προήλθε από έρευνα σε κυτταροκαλλιέργειες, όπου αποδείχτηκε ότι το DMT μπορεί να συνδεθεί στον Sig1R. Η έρευνα σε ποντίκια επέκτεινε αυτό το εύρημα και έδειξε ότι η συμπεριφορά των ποντικιών υπό την επίδραση του DMT δεν αλλάζει όταν μπλοκάρονται οι υποδοχείς σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Ωστόσο, μετά από αναστολή του υποδοχέα Sig1R, τα ποντίκια σταμάτησαν να αντιδρούν στο DMT. Τα αποτελέσματα αυτά, οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο Sig1R είναι ένας από τους κύριους στόχους του DMT.11 Μια άλλη ένδειξη προέρχεται από το γεγονός ότι στις συνάψεις που συνδέουν διαφορετικούς νευρώνες, ο Sig1R βρίσκεται κοντά σε ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην σύνθεση του DMT.12 Αυτό οδήγησε ορισμένους ερευνητές να αναρωτηθούν αν ο Sig1R και όχι ο 5HT-2A, είναι ο κύριος μεσολαβητής τον ψυχεδελικών επιδράσεων του DMT.

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ  ΣΙΓΜΑ-1 ΥΠΟΔΟΧΕΑ

Τι συμβαίνει στο κύτταρο όταν το DMT ενεργοποιεί τον Sig1R; Ορισμένες απαντήσεις προέρχονται από την έρευνα σε κυτταροκαλλιέργειες. Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ένα ρόλο για το DMT, τόσο στην ανοσολογική απόκριση όσο και στην απόκριση κατά του στρες μεμονωμένων ανθρώπινων κυττάρων. Στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, το DMT αποδείχθηκε ότι ενεργοποιεί την παραγωγή αντιφλεγμονωδών μορίων.13

Σε μια παρόμοια μελέτη, ανθρώπινοι νευρώνες σε κυτταρική καλλιέργεια στερήθηκαν οξυγόνου. Οι νευρώνες πεθαίνουν γρήγορα όταν δεν έχουν αρκετό οξυγόνο, αλλά η επώαση με DMT και η επακόλουθη ενεργοποίηση του Sig1R επέτρεψε σε περισσότερους από αυτούς να επιβιώσουν.14 Αυτό το εύρημα προσφέρει μια σύνδεση πίσω στον Rick Strassman: Εάν το DMT βοηθά τα κύτταρα που βρίσκονται σε στρες, θα μπορούσε επίσης να βοηθά ολόκληρους οργανισμούς σε καταστάσεις στρες – όταν βρίσκονται κοντά στο θάνατο και έχουν σοβαρή έλλειψη οξυγόνου; Αν και είναι δελεαστικό να κάνουμε εικασίες, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου, ότι οι νευρώνες στον εγκέφαλο λειτουργούν με έναν πολύπλοκο, πλαισιο-εξαρτώμενο τρόπο. Η παρατήρηση μεμονωμένων νευρώνων σε καλλιέργεια δείχνει στους επιστήμονες τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους, αλλά λέει ελάχιστα για το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε έναν ζωντανό, τρισδιάστατο εγκέφαλο.

Επί του παρόντος, το κενό αυτό δεν έχει ακόμη γεφυρωθεί. Οι ερευνητές δεν έχουν εξετάσει τη δραστηριότητα του Sig1R σε άθικτους εγκεφάλους που υποβάλλονται σε υποξία ή σε άλλους τύπους φυσιολογικού στρες. Σε έναν ετοιμοθάνατο εγκέφαλο, το DMT μπορεί να βοηθά τους νευρώνες να επιβιώσουν – αλλά η επιβίωση από μόνη της δεν μας λέει τι κάνουν αυτοί οι νευρώνες ή πώς η δραστηριότητά τους μπορεί να δημιουργεί τα οράματα που χαρακτηρίζουν τις εμπειρίες κοντά στο θάνατο. Ελλείψει άμεσων αποδείξεων, μπορούμε να πάρουμε κάποιες ενδείξεις από τις μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου και να προσπαθήσουμε να τις συνδέσουμε με τους γνωστούς μηχανισμούς του Sig1R.

Εξετάζοντας τους εγκεφάλους των ανθρώπων υπό την επήρεια DMT και αγιαχουάσκα, οι ερευνητές παρατηρούν μεταβαλλόμενη δραστηριότητα στα οπτικά και ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου, καθώς και σε περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη. Αυτές περιλαμβάνουν κέντρα για την αντίληψη και την επεξεργασία αρνητικών συναισθημάτων και θλιβερών αναμνήσεων, κέντρα ανάκτησης μνήμης και την αμυγδαλή (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται συνήθως με την κοινωνική και συναισθηματική επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένου του φόβου, του άγχους και της επιθετικότητας).15,16

Ο Δρ. Antonio Inserra, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα, προσπάθησε να συμφιλιώσει τις μοριακές και τις ολοεγκεφαλικές προοπτικές και διατύπωσε μια ενδιαφέρουσα υπόθεση σχετικά με τους ρόλους που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο Sig1R σε αυτές τις εγκεφαλικές δραστηριότητες.7 Η ανάλυσή του επικεντρώνεται ειδικά στο ρόλο του DMT στην επεξεργασία του τραύματος, ένα φαινόμενο που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του, λόγω ανεπίσημων αναφορών από ασθενείς με PTSD, των οποίων τα συμπτώματα μειώθηκαν μετά από συνεδρίες αγιαχουάσκα. Υποθέτει ότι ο Sig1R μπορεί να σχηματίζει σύμπλοκα με άλλους υποδοχείς και να ενισχύει τη μετάδοση σήματος και τη συναπτική πλαστικότητα στα κέντρα μνήμης, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκτηση και την επαναεπεξεργασία τραυματικών αναμνήσεων. Επισημαίνει ακόμη, ότι ο Sig1R στον πυρήνα λειτουργεί ως επιγενετικός ρυθμιστής,9 που σημαίνει ότι επιστρατεύει ένζυμα που προσθέτουν διαφορετικές «ετικέτες» στο DNA και στις ιστόνες (τις πρωτεΐνες γύρω από τις οποίες συσπειρώνεται το DNA στο κύτταρο) προκειμένου να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται τα γονίδια. Από καιρό έχει γίνει κατανοητό ότι οι επιγενετικοί μηχανισμοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις πτυχές του σχηματισμού και της αναδιαμόρφωσης της μνήμης. Βάσει αυτού, ο Inserra προτείνει ότι ορισμένοι από τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η αγιαχουάσκα θεραπεύει το τραύμα, μπορεί να διαμεσολαβούνται από την επιγενετική επίδραση του Sig1R στα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου.

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΑΜΑΖΟΝΙΟ: ΘΑ ΓΕΦΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ Η ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ;

Μια νέα μελέτη του Δρ. Simon Ruffell, επιστημονικού συνεργάτη στο King’s College του Λονδίνου, συνδέει επίσης το DMT, τον Sig1R και την επιγενετική ρύθμιση. Η ομάδα του, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Celia Morgan (Πανεπιστήμιο του Exeter), παρακολούθησε τους συμμετέχοντες σε τελετές αγιαχουάσκα στον Αμαζόνιο για να διερευνήσει πώς αυτές οι εμπειρίες επηρέασαν τις τραυματικές αναμνήσεις τους. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική, μακροχρόνια μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και της γενικής δυσφορίας. Προκειμένου να ανακαλύψει το γιατί, η ομάδα του Ruffell συνέλεξε δείγματα σάλιου από αυτούς και ανέλυσε τις επιγενετικές τροποποιήσεις του DNA τους. Ανακάλυψαν ότι το γονίδιο Sig1R είναι επιγενετικά τροποποιημένο σε ορισμένους συμμετέχοντες (αδημοσίευτα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ICPR2020). Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι ο ίδιος ο υποδοχέας εμπλέκεται στην επιγενετική ρύθμιση, αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Ποια άλλα γονίδια βλέπουμε να τροποποιούνται επιγενετικά μετά από συνεδρίες αγιαχουάσκα; Η επιγενετική έρευνα του Ruffell μπορεί να προσφέρει περισσότερες ενδείξεις, όχι μόνο για το πώς το DMT συνεργάζεται με τον Sig1R σε επιγενετικό επίπεδο, αλλά και για την ίδια την επιγενετική της μνήμης καθαυτή. Ανεξάρτητα από το ποια άλλα αποτελέσματα θα προκύψουν από αυτή τη μελέτη, αποτελεί ήδη μια σημαντική γέφυρα μεταξύ του εργαστηρίου και της τελετής – μεταξύ του κυττάρου, του εγκεφάλου και της εμπειρίας.

Η τρέχουσα κατάσταση της έρευνας για το DMT μοιάζει με αποσπασματικά κομμάτια παζλ. Αν και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το DMT μπορεί να απαντάται φυσιολογικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το πού και το πώς λειτουργεί παραμένουν ασύλληπτα. Υπάρχουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το πώς λειτουργεί η αγιαχουάσκα και το εξωγενές DMT, τόσο στο κύτταρο όσο και στον εγκέφαλο, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να δικαιολογήσουμε την εξαγωγή των ρόλων του ενδογενούς DMT από αυτά τα ευρήματα.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατα έχουν αναδυθεί διάφορες εικαστικές θεωρίες. Ενώ ορισμένοι ερευνητές εστιάζουν στον πιθανό αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικό ρόλο του DMT, άλλοι εξετάζουν τις μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου και του τραύματος και επισημαίνουν τις πιθανές επιδράσεις του στην αναδιαμόρφωση της μνήμης. Και τα δύο μπορεί να αποδειχθούν αληθινά, και τα δύο μπορούν να τοποθετηθούν στο πλαίσιο της θεωρίας του Rick Strassman ότι το DMT υπάρχει στους ανθρώπινους εγκεφάλους για να μετριάσει τις επιπτώσεις του μαζικού φυσιολογικού στρες, όπως στους νευρώνες που στερούνται οξυγόνου κατά τη διάρκεια εμπειριών κοντά στο θάνατο. Θα μπορούσε ο ετοιμοθάνατος εγκέφαλος να απελευθερώνει ενδογενές DMT για να κρατηθεί ζωντανός όσο το δυνατόν περισσότερο; Αν είναι έτσι, τα χαρακτηριστικά που συνήθως αναφέρονται στις εμπειρίες κοντά στο θάνατο- συμπεριλαμβανομένων των οραμάτων και της «ζωής που περνάει μπροστά από τα μάτια μας» – μπορεί να είναι απλώς παρενέργειες. Στις περιπτώσεις της επιβίωσης των νευρώνων και της επεξεργασίας της μνήμης, η μέχρι στιγμής έρευνα δείχνει ότι ο πολυλειτουργικός, μυστηριώδης Sig1R υποδοχέας αποτελεί βασικό παράγοντα σε αυτές τις διαδικασίες.

Αν και οι περιπλοκές των μοριακών μηχανισμών του δεν έχουν ακόμη περιγραφεί πλήρως, ο πολυλειτουργικός Sig1 υποδοχέας έχει πλέον ξεκάθαρα καθιερωθεί ως στόχος του DMT και αυτό ανοίγει νέες γραμμές έρευνας. Ίσως η πιο συναρπαστική νέα έρευνα θα περιλαμβάνει έρευνες για το πώς το DMT και ο Sig1R επηρεάζουν την επιγενετική ρύθμιση. Πληροφορίες σχετικά με το ποια γονίδια ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν θα μπορούσαν να θέσουν τα ευρήματα, από την έρευνα σε κυτταροκαλλιέργειες, στο πλαίσιο ολόκληρων οργανισμών. Οι επιγενετικοί μηχανισμοί βρίσκονται στα θεμέλια των δυναμικών αλληλεπιδράσεών μας με τον κόσμο και με το ίδιο μας το νου. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι μηχανισμοί συμβάλλουν στην αποθήκευση και αναδιαμόρφωση των αναμνήσεων μπορεί να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε ένα συνεκτικό βιολογικό μοντέλο των θεραπευτικών επιδράσεων της ψυχεδελικής εμπειρίας.




https://mind-foundation.org/

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Το σπάνιο φυτό που φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη και πουθενά αλλού στον κόσμο












 

Micromeria acropolitana, το σπάνιο ενδημικό φυτό της Ακρόπολης. Το όνομά του προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις μικρός + μέρος





Εθεωρείτο εξαφανισμένο είδος από την ελληνική και την παγκόσμια χλωρίδα για περισσότερο από έναν αιώνα. Κι όμως, η Micromeria acropolitana, το ενδημικό φυτό της Ακρόπολης που ζει μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, ανακαλύφθηκε ξανά στον Ιερό Βράχο.

Η χαμένη για πάνω από έναν αιώνα «μικρομέρια της Ακρόπολης», «το στενότοπο ενδημικό της φυτό, ένα φυτό που ζει μόνο σε αυτή την περιοχή και πουθενά αλλού στο κόσμο», καταγράφεται και πάλι στην εν ζωή χλωρίδα του Ιερού Βράχου. Χάρη στον Ελληνα βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη και τον 17χρονο γιο του Λάμπρο, που εντοπίζουν στην Ακρόπολη μικρό πληθυσμό από μικρομέριες. Και που μόλις ανακαλύπτουν ότι είναι ο «χαμένος θησαυρός της Ακρόπολης», καταφεύγουν άμεσα στους ειδικούς.


Η πρώτη ιστορική αναφορά στη Micromeria acropolitana σημειώνεται από τον Αυστριακό βοτανολόγο Halacsy το 1908. Από τότε μέχρι σήμερα τα ίχνη της χάνονται. Ντύνεται με ένα πέπλο μυστηρίου και χαρακτηρίζεται «φυτό-φάντασμα». Μάλιστα, το 1998, ο καθηγητής Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρτέμης Γιαννίτσαρος κάνει λόγο για «εξαφανισθέν είδος από την ελληνική και γενικά την παγκόσμια χλωρίδα». Και πιο πρόσφατα, το 2003, ο βοτανολόγος Θεοφάνης Κωνσταντινίδης σε άρθρο του στην «Καθημερινή» αναφέρεται στη «μυστηριώδη Micromeria acropolitana (Μικρομέρια της Ακρόπολης)», την οποία «εδώ και έναν αιώνα κανένας δεν έχει ξαναδεί ούτε στο βράχο της Ακρόπολης ούτε κάπου αλλού». Ή μήπως όχι;

Από το 2004 ο Γρηγόρης Τσούνης, καθώς γράφει το βιβλίο του «Γύρω από την Ακρόπολη», παρατηρεί και καταγράφει το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής. Και δύο χρόνια αργότερα, σε βόλτα μαζί με τον γιο του, «σκοντάφτουν» επάνω. «Μόλις το είδα από μακριά λέω «να μια μικρομέρια» – γιατί τα φύλλα του έχουν μικρά μέρη. Αλλά ποια μικρομέρια ακριβώς;».






Το φυτό κινδυνεύει από την ανθρώπινη παρουσία, την τουριστική δραστηριότητα, την εκρίζωση και τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου. «Οπως δείχνουμε ενδιαφέρον για τα μνημεία του πολιτισμού μας, οφείλουμε να δείξουμε το ανάλογο ενδιαφέρον και για τους θησαυρούς της φυσικής μας κληρονομιάς».

«Το φυτό δεν είδαμε να το επισκέπτονται μέλισσες, σφήκες ή πεταλούδες. Κοντά του πολλές φορές συναντήσαμε μυρμηγκοφωλιές. Είδαμε μυρμήγκια να μεταφέρουν τους μαύρους μικρούς σπόρους της», όπως καταγράφουν. «Και φύεται συχνά πολύ κοντά ή μαζί με την πικραλίδα Picris sp. που την επισκέπτονται συχνά διάφορα είδη από πεταλούδες».


https://hellas-now.com/