Τρίτη 11 Απριλίου 2023
Οι δράσεις των βοτάνων-Ισχυρά βότανα για την οστεοαρθρίτιδα
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
Οι δράσεις των βοτάνων-Ισχυρά βότανα για την οστεοαρθρίτιδα
10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2021 BY BOTANOLOGIA ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
Πολλές φορές ακούμε για περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας,
για αρθρίτιδα, για ρευματικά,
για οστεοαρθρίτιδα – ας παραμείνουμε στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και στην οστεοαρθρίτιδα και ας δούμε τις διαφορές τους και πως μπορούν τα βότανα να θεραπεύσουν ή να μειώσουν τα προβλήματα της οστεοαρθρίτιδας.
Λοιπόν με τον όρο αρθρίτιδα αναφερόμαστε στην πάθηση που προκαλεί φλεγμονές στις αρθρώσεις και υπάρχουν δύο πολύ γνωστές περιπτώσεις αρθρίτιδας, οι οποίες και ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό ατόμων και που συχνά αλλά λανθασμένα, ταυτίζονται μεταξύ τους.
Η πρώτη περίπτωση είναι η οστεοαρθρίτιδα και η δεύτερη η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας και η οποία χαρακτηρίζεται ως εκφυλιστική πάθηση, καθώς παρατηρείται επιδείνωση της δομής ή της λειτουργίας του ιστού μέσα στο χρόνο.
Είναι μια κατάσταση που τη χαρακτηρίζει η βαθμιαία ανάπτυξη οιδήματος,
φλεγμονής,
διόγκωσης και ακαμψίας των αρθρώσεων.
Η βλάβη αρχίζει από το υποχόνδριο οστό και σαν αντίδραση παρατηρείται απώλεια του αρθρικού χόνδρου και υπερτροφία του οστού που εκφράζεται με δημιουργία οστεοφύτων.
Η οστεοαρθρίτιδα, όπως πολύ καλά γνωρίζουν τα άτομα τα οποία υποφέρουν από αυτή, είναι μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και τη δημιουργία νέου οστού, τα γνωστά οστεόφυτα, και προκαλείται από διάφορους παράγοντες.
Άτομα με οστεοαρθρίτιδα βιώνουν καταστροφή του χόνδρου τους που λειτουργεί ως “μαξιλάρι” μεταξύ των αρθρώσεων.
Ο χόνδρος παράγει το αρθρικό υγρό για να έχουμε κίνηση χωρίς τριβές, και δυστυχώς έχει μικρή αναγεννησιακή ικανότητα σε περιπτώσεις τραυματισμού.
Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνήθως είναι οι φάλαγγες των δακτύλων και οι μεγάλες αρθρώσεις όπως των ισχίων, των ώμων και των γονάτων, αλλά μερικές φορές και η σπονδυλική στήλη.
Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας αναπτύσσονται αργά και επιδεινώνονται σταδιακά για πολλά χρόνια.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι αυτοάνοσο νόσημα και χρόνια πάθηση, η οποία προκαλεί πόνο,
οίδημα,
βλάβη στις αρθρώσεις, ενώ μπορεί να επιφέρει περιορισμένη κίνηση και λειτουργία στις πληγείσες αρθρώσεις.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, όμως οι μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, που συνήθως επηρεάζονται περισσότερο και η φλεγμονή που αναπτύσσεται μπορεί να επηρεάσει ζωτικές λειτουργίες όπως η όραση, η αναπνευστική και η καρδιακή λειτουργία.
Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχουν άμεση εμφάνιση και εξέλιξη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για την ευζωία μας, που για να είναι εφικτή πρέπει να είναι υγιές και το σκελετικό μας σύστημα, υιοθετούμε υγιεινή διατροφή και βότανα με:
-. ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις, τα οποία βοηθούν στη θεραπεία και σταματούν τις εκφυλιστικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ιστούς και σε όλα τα συστήματα του οργανισμού μας,
-. με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις, σε συνδυασμό
-. με αποχρεμπτικές, ηπατοτονωτικές/αποτοξινωτικές και πικρές τονωτικές/bitters, οι οποίες ενισχύουν την ικανότητα του σπλήνα,
του συκωτιού,
των νεφρών και των εντέρων μας, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη πέψη, αφομοίωση και έκκριση των τοξινών,
-. με ισχυρές αντισπασμωδικές ιδιότητες και δράσεις, οι οποίες μειώνουν τις τριβές και χαλαρώνουν τους μύες γύρω από την άρθρωση.
-. με ισχυρές τονωτικές ιδιότητες του κυκλοφορικού, τοι οποίες αυξάνουν τη ροή του αίματος και έτσι επιταχύνουν την αποβολή των τοξινών που είναι συσσωρευμένες στις αρθρώσεις.
-. με ισχυρές rubefacient ιδιότητες και δράσεις, για τοπική υπεραιμάτωση και μυοχαλάρωση- τα βότανα αυτά τα εφαρμόζουμε στο δέρμα, για να προκαλέσουμε ήπια και τοπική αύξηση της επιφανειακής ροής αίματος, το οποίο συνήθως εμφανίζεται ως ερυθρότητα του δέρματος και τα χρησιμοποιούμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο και το πρήξιμο των ρευματικών παθήσεων – τα ισχυρότερα από αυτά είναι:
Capsicum sp./ Καγιέν
Brassica alba/niger /σπόροι μουστάρδας
Ricinis communis/καστορέλαιο
Allium sativa/σκόρδο
-. με ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες και δράσεις, που ανακουφίζουν από τον πόνο και τη δυσφορία.
-. με ισχυρές διουρητικές ιδιότητες και δράσεις, τα οποία ενισχύουν στην αποτοξινωτική λειτουργία των νεφρών με την αποβολή των τοξινών.
-. με ισχυρές χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και δράσεις, τα οποία αποφορτίζουν από τη συνεχή κατάσταση του stress και της δυσφορίας – πολλά απ’ αυτά τα βότανα είναι και αντισπασμωδικά ταυτόχρονα.
Έτσι και για όλες τις ρευματικές παθήσεις συμπεριλαμβανόμενης και της οστεοαρθρίτιδας πίνουμε ροφήματα από ενδεδειγμένα βότανα και τρώμε μια σειρά από υγιεινά τρόφιμα, για να εμποδίσουμε και τη συσσώρευση τοξινών, με έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά,
στα φύτρα,
στο μέλι,
στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.
Περιορίζουμε τις όξινες τροφές όπως τις ζωικές,
τη ζάχαρη,
τις επεξεργασμένες,
τα αποφλοιωμένα δημητριακά,
το αλκοόλ,
την καφεΐνη και εστιαζόμαστε στην υγεία του μυοσκελετικού μας σύστημα,
στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος,
στην τόνωση του νευρικού μας συστήματος,
στην εύρυθμη λειτουργία των νεφρών μας, για τη σωστή απέκκριση των τοξινών του οργανισμού μας,
στη διατήρηση του βάρους μας σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να μειωθεί η περιττή πίεση στις αρθρώσεις μας.
Και πολλές φορές ρωτάμε γιατί εκείνο, γιατί το άλλο, γιατί, γιατί, γιατί…
Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει μα τα φρούτα και τα λαχανικά.
Υπάρχει έρευνα* η οποία υποδεικνύει του λόγου το αληθές, καθώς ορισμένοι τύποι οστεοαρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ανταποκρίνονται θετικά σε μια διατροφή υψηλή σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά – φλαβονοειδή με ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική δράση θα τα βρούμε στα κρεμμύδια,
στα μήλα,
στα ρόδια, – για τα οποία ο Γάλλος νομπελίστας γιατρός Luc Montagnier είχε πει ότι:
Τα μυστικά της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι ο χυμός του ροδιού, η παπάγια και μισή ώρα τρέξιμο την ημέρα και είναι ακριβώς έτσι καθώς όλες οι έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το ρόδι και το εκχυλίσμά του μειώνει την διάβρωση των χόνδρων με αποτέλεσμα την άμεση βοήθειά του στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, καθώς τα ισχυρότατα φλαβονοειδή που περιέχει συμβάλλουν στην μείωση των φλεγμονών-
στις κόκκινες πιπεριές,
στο σέλινο,
στη μέντα,
τον κόλιανδρο,
το κάρδαμο,
τον άνηθο,
το μελισσόχορτο,
τη ρίγανη,
τον μαϊντανό,
το δεντρολίβανο,
το φασκόμηλο,
το δυόσμο,
το θυμάρι.
Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που παράγονται από τη φλεγμονή.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη – τα πιο γνωστά αλλά και τα πιο ισχυρότατα αντιοξειδωτικά είναι το κουρκούμι,
το ελαιόλαδο και το τζίντζερ με ταυτόχρονη ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συνοδευόμενα πάντα από τις ισχυρές διατροφικές βιταμίνες επίσης η C, D και
Β καροτίνη, όπως και τα ισχυρότατα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
1) Τζίντζερ
Σε μελέτη**, 30 άτομα που έλαβαν 1g τζίντζερ σε σκόνη κάθε μέρα για 8 εβδομάδες παρουσίασαν μείωση του πόνου στο γόνατο και βελτιώσεις στην κινητικότητα και την ποιότητα ζωής.
Το τζίντζερ (3) έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της φλεγμονής για αιώνες και αυτή η πρακτική έχει σήμερα ένα σύνολο επιστημονικών στοιχείων που να την επιβεβαιώνουν.
Έχει αποδειχθεί επίσης σε αρκετές μελέτες, ότι βοηθά στην ανακούφιση, ειδικά του πόνου από την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.
Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τζίντζερ για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδα επιβεβαίωσαν σημαντικές μειώσεις στον πόνο και στην αναπηρία, από παρενέργειες παρατηρήθηκαν μόνο ήπιες, όπως η δυσαρέσκεια για τη γεύση του τζίντζερ.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπαιρναν 500mg έως 1g τζίντζερ κάθε μέρα για 3 έως 12 εβδομάδες, η πλειοψηφία των οποίων είχε διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα γόνατος
Μια άλλη μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός τοπικά τζίντζερ,
μαστίχας,
κανέλας και σουσαμιού βοήθησε στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Σησαμέλαιο* (4) και λεμόνι** για τα πονεμένα μας γόνατα, ας δούμε γιατί και πως.
Πόσες φορές αλήθεια δεν μας έχουν πονέσει τα γόνατά μας;
Ένας πόνος τόσο κοινός που μπορεί να επηρεάσει κάποια στιγμή όλους μας.
Πόνος στα γόνατα και μπορεί να προκληθεί από έναν ξαφνικό τραυματισμό,
από μια απότομη κίνηση,
από κούραση ή από μια υποκείμενη κατάσταση, όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Ας δούμε πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με το σησαμέλαιο και το λεμόνι.
Και θα χρειαστούμε
– Ένα με δύο λεμόνια – το λεμόνι** μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή, επίσης τα λεμόνια όπως ήδη γνωρίζουμε, είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και ανόργανων ουσιών όπως
βιταμίνη C
βιταμίνη Α
βιταμίνη Β1
βιταμίνη Β6
μαγνήσιο
πηκτίνη
φολικό οξύ
φωσφόρο
ασβέστιο και
κάλιο
Η μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης C βοηθούν στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των οστών μας και προλαμβάνουν ασθένειες που σχετίζονται με τα αυτά όπως η οστεοπόρωση,
η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης πολυαρθρίτιδα.
και
– Σησαμέλαιο* – τα οφέλη που μας χαρίζει το σησαμέλαιο είναι πάρα πολλά.
Ένα από αυτά και η πολύτιμη και άμεση βοήθεια που προσφέρει στις αρθρώσεις μας.
Σύμφωνα με τους αρχαίους Κινέζους γιατρούς, οι σπόροι του σουσαμιού είχαν τη δύναμη να θεραπεύσουν ένα μεγάλο αριθμό ανισορροπιών και παθήσεων του οργανισμού και να αποτρέψουν πολλές άλλες.
Σήμερα, οι σπόροι του σουσαμιού και το σησαμέλαιο χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.
Το σησαμέλαιο βοηθάει στην ευκαμψία των γονάτων,
στην αύξηση της ελαστικότητάς τους και
συμβάλλει στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης.
Και:
– Κόβουμε τα λεμόνια σε πολύ μικρά κομμάτια, όπως ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι, και το αφήνουμε για λίγο σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει από τους χυμούς του
– Τυλίγουμε τα λεμόνια σε ένα βαμβακερό ύφασμα και τα βουτάμε στο σησαμέλαιο που εν τω μεταξύ έχουμε ζεστάνει.
– Αφού τα αφήσουμε για λίγα λεπτά να μουλιάσουν καλά στο σησαμέλαιο, τοποθετούμε το ύφασμα σαν κατάπλασμα στο πονεμένο μας γόνατο και το αφήνουμε για 10 λεπτά, μπορούμε να το τυλίξουμε και με μία γάζα για ευκολία.
– Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα έως ότου ο πόνος φύγει εντελώς.
Το λεμόνι όπως ζεσταίνεται στο ήδη ζεστό σησαμέλαιο ελευθερώνει τα αρωματικά αιθέρια έλαια του τα οποία βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και η αντιφλεγμονώδης δράση τους απαλύνει τον πόνο.
Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τα γόνατά μας, το πρωί με άδειο στομάχι πίνουμε το χυμό ενός λεμονιού αραιωμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό με μία κουταλιά οργανικό μέλι.
* Μπορούμε να εφαρμόσουμε το σησαμέλαιο απευθείας στο δέρμα μας και να κάνουμε ελαφρύ μασάζ σε γόνατα,
μύες,
τένοντες.
Το σησαμέλαιο είναι το αγαπημένο λάδι του μασάζ, καθώς η χημική του δομή του δίνει τη μοναδική ικανότητα να διεισδύει εύκολα στα βαθύτερα στρώματα των ιστών, να τους θρέφει και παράλληλα να τους αποτοξινώνει.
Με την ιδιότητά του αυτή το σησαμέλαιο βελτιώνει την κυκλοφορία και χαλαρώνει τους σφιχτούς μύες.
Για περισσότερη άνεση και αποτελεσματικότητα, μπορούμε να ζεστάνουμε το λάδι για 10 έως 20 δευτερόλεπτα.
Το σησαμέλαιο μαζί με το ελαιόλαδο είναι από τα πολύτιμα λάδια που μεταξύ άλλων βοηθούν στην πρόληψη φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.
Για να προσθέσουμε τζίντζερ στη διατροφή μας:
α) τρίβουμε το φρέσκο τζίντζερ σε σάλτσες,
σαλάτας,
φρουτοσαλάτες,
σούπες – Το τζίντζερ στην κουζίνα μας – ένα θεραπευτικό πιάτο και Φρουτοσαλάτες με γιαούρτη, μέλι και τζίντζερ για τις μεγάλες ζέστες
β) ετοιμάζουμε ροφήματα με φρέσκο τζίντζερ αλλά και με σκόνη τζίντζερ – όπως: Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές και Ρόφημα με τζίντζερ και κανέλα για τα κρύα του χειμώνα!
Πώς φτιάχνουμε ρόφημα τζίντζερ
Μια εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε το δικό μας τσάι με τζίντζερ.
Θα χρειαστούμε:
– 4 έως 6 λεπτές φέτες αποφλοιωμένο, ωμό τζίντζερ, αν θέλουμε πιο δυνατό το ρόφημά μας προσθέτουμε περισσότερες φέτες
– 2 φλιτζάνια νερό
– χυμός από μισό λάιμ ή ένα μισό λεμόνι και μέλι
– πλένουμε και ξεφλουδίζουμε το τζίντζερ
– το κόβουμε σε λεπτές φέτες
– γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό
– τοποθετούμε τις φέτες τζίντζερ στο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατό και πικάντικο μας αρέσει το τσάι μας
– αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ρόφημά μας να έρθει περίπου στους 35° C
– προσθέτουμε το χυμό μας και το μέλι και
– το ρόφημά μας είναι έτοιμο – το σερβίρετε στην αγαπημένη μας κούπα και απολαμβάνουμε.
Ας θυμηθούμε και ένα ιδανικό ρόφημα για την οστεοαρθρίτιδα:Milkshake με κουρκούμι, μπανάνες, αμυγδαλόγαλα και αμυγδαλοβούτυρο.
2) κουρκούμι/Curcuma domestica, το πρώτο στη σειρά από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη -αναλγητικά βότανα(2)
Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση*** έδειξε ότι η λήψη περίπου 1g κουρκουμίνης για 8-12 εβδομάδες ανακούφισε τον πόνο και μείωσε τη φλεγμονή και το πρήξιμο που αιτία τους ήταν η οστεοαρθρίτιδα.
Αυτή η μελέτη παρείχε τα πρώτα στοιχεία τα οποία επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό πως η κουρκουμίνη επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, ενώ παράλληλα βοηθάει στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας κατά την έξαρση της οστεοαρθρίτιδας.
Το κουρκούμι μειώνει αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε άτομα με τενοντίτιδα,
ινομυαλγία,
ρευματοειδή αρθρίτιδα,
οστεοαρθρίτιδα και άλλα μεταβολικά νοσήματα.
Καθώς η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, ο αριθμός των ατόμων με αρθρίτιδα αυξάνεται και με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού.
Ο παγκόσμιος επιπολασμός της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος αυξήθηκε κατά 26,6% από το 1990 έως το 2010 και επηρεάζει περίπου το 9,6% των ανδρών και το 18% των γυναικών άνω των 60 ετών.
Η εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται με την ηλικία λόγω της μειωμένης ικανότητας καταστολής της φλεγμονής, της σαρκοπενίας που σχετίζεται με την ηλικία και του αυξημένου κύκλου εργασιών των οστών.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια συστηματική φλεγμονώδης και καταστροφική ασθένεια των αρθρώσεων με επιπολασμό περίπου 1-2% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως.
Αν και η αρθρίτιδα σχετίζεται με φλεγμονή και τον πόνο, η ακριβής αιτία της αρθρίτιδας παραμένει αβέβαιη και δεν υπάρχει θεραπεία για τις θεμελιώδεις αιτίες της.
Ο κύριος στόχος της θεραπείας της αρθρίτιδας είναι η μείωση του πόνου στις αρθρώσεις που προκαλείται από φλεγμονή στις αρθρώσεις, καθημερινή φθορά των αρθρώσεων και μυϊκές πιέσεις.
Τα υπάρχοντα φάρμακα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας είναι αναλγητικά, στεροειδή και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα-ΜΣΑΦ.
Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση τους δεν μπορεί να διατηρηθεί λόγω ανεπαρκούς ανακούφισης του πόνου, ανοσολογικών διαταραχών και σοβαρών γαστρεντερικών και καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Επομένως, χρειάζονται θεραπείες βοτάνων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ελάχιστες παρενέργειες για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας.
Και εδώ έρχονται να βοηθήσουν τα ισχυρότατα κουρκούμι και τζίντζερ
Ας θυμηθούμε: Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης
Για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, το ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά τις ακόλουθες επιλογές δοσολογίας:
κάψουλες : 400 έως 600 χιλιοστόγραμμα έως και τρεις φορές την ημέρα
σκόνη εκχυλίσματος ρίζας : 0,5 έως 1 γραμμάριο, τρεις φορές την ημέρα
3) το ισχυρότατο σκόρδο και πως προστατεύει και από την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου
Οι ερευνητές από το King s College του Λονδίνου και από το Πανεπιστημίου της East Anglia σε έρευνές τους παρατήρησαν πως οι γυναίκες που η διατροφή τους είναι πλούσια σε λαχανικά του γένους allium όπως σκόρδα,
κρεμμύδια και πράσα έχουν χαμηλότερα επίπεδα οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.
Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες και τις επιρροές που αυτές έχουν στην ανάπτυξη και στην πρόληψη μιας πάθησης.
Μελέτησε 1000 υγιείς δίδυμες γυναίκες εκ των οποίων πολλές δεν είχαν καμία πάθηση.
Η αξιολόγηση ήταν λεπτομερής.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αρχή ότι η διατροφή έχει άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Οι επιπτώσεις αυτές είναι θετικές όταν στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες έχουμε εντάξει τα λαχανικά, τα βότανα και τα φρούτα όλων των ομάδων και των γενών.
Με την σωστή διατροφή ο οργανισμός μας προστατεύεται και οι ασθένειες δεν έχουν δίοδο.
Από τις χίλιες γυναίκες της έρευνας, αυτές που έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά ιδιαίτερα του γένους allium είχαν ελάχιστες πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον οστεοαρθρίτιδα σε σύγκριση με αυτές που δεν έτρωγαν τις συγκεκριμένες τροφές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMC Musculoskeletal Disorders και
επισημαίνεται ότι
– α) προστατευόμαστε από την οστεοαρθρίτιδα όταν η διατροφή μας περιέχει σκόρδα,
κρεμμύδια,
πράσα και
– β) τα αποτελέσματα αυτά θα βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν νέες θεραπείες για τις συγκεκριμένες παθήσεις.
4) harpagophytum procumbens/αρπαγόφυτο ή και νύχι του Διαβόλου (1) – ένα καθιερωμένο φυτοφαρμακευτικό βότανο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του σουσαμιού****.
Για αιώνες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βοτανικά προϊόντα που περιέχουν αρπαγόφυτο για να θεραπεύσουν μυϊκούς πόνους,
πόνους που αιτία τους είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
η οστεοαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις,
αντιρρευματικές,
αναλγητικές,
ηρεμιστικές και διουρητικές του ιδιότητες καθιστούν το αρπαγόφυτο κατάλληλη θεραπεία για ρευματικές παθήσεις και μυαλγίες, όπως πόνοι στις αρθρώσεις,
πόνοι στον αυχένα,
στην πλάτη,
στη μέση,
στους γοφούς,
στα γόνατα.
Γενικά για το αρπαγόφυτο υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δεδομένων, στα οποία αποσαφηνίζεται η σύνθεση,
οι φαρμακολογικές δραστηριότητες και οι κλινικές επιδράσεις, οι οποίες υποστηρίζουν και επιβεβαιώνουν εφαρμογές παραδοσιακής χρήσης εκατοντάδων ετών.
Υπάρχουν ισχυρές κλινικές ενδείξεις ότι τα εκχυλίσματα του αρπαγόφυτου με τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μειώνουν τις φλεγμονές, που αιτία τους είναι η τενοντίτιδα,
η επικονδυλίτιδα,
η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
η οστεοαρθρίτιδα και είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία πολλών άλλων εκφυλιστικών παθήσεων των αρθρώσεων και μυοσκελετικών διαταραχών.
– αρπαγόφυτο και οστεροαρθρίτιδα
α) το αρπαγόφυτο, σύμφωνα με τις έρευνες, μειώνει τον πόνο των γονάτων και των γοφών που αιτία του είναι η οστεοαρθρίτιδα μετά από 16 εβδομάδες θεραπείας
β) είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα βραδείας δράσης και
γ) αυξάνει την κινητικότητα.
– αρπαγόφυτο και πόνος στην πλάτη –
α) έρευνες δείχνουν ότι το αρπαγόφυτο, μειώνει τον πόνο στην πλάτη και
β) μειώνει σημαντικά την ένταση του πόνου της σπονδυλικής στήλης.
Καθώς το αρπαγόφυτο είναι ισχυρότατο βότανο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ειδικά από εγκύους,
θηλάζουσες,
άτομα με χαμηλά επίπεδα νατρίου,
άτομα με διαβήτη,
άτομα με καρδιακά προβλήματα ή υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση,
άτομα που υποφέρουν από χολολιθίαση,
άτομα που υποφέρουν από πεπτικά έλκη και γενικά άτομα που παίρνουν διάφορα φάρμακα, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη βιοδιαθεσιμότητά τους ή να αλληλεπιδράσει με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα/ΜΣΑΦ
Πως χρησιμοποιούμε το αρπαγόφυτο
Με το αρπαγόφυτο κάνουμε
– εγχύματα, καλό είναι να μην υπερβαίνουμε τα 2g την ημέρα αποξηραμένου βοτάνου
– βάμματα, τα οποία προσθέτουμε σε χυμούς ή σε κάποιο ρόφημα, μη υπερβαίνοντας τις 10 σταγόνες σε κάθε ρόφημα
– διάφορα άλλα προϊόντα όπως σκόνες ή τζέλ αρπαγόφυτου και για τα οποία ακολουθούμε τις οδηγίες των σκευασμάτων.
– δεν χρησιμοποιούμε το αρπαγόφυτο πάνω από 6 εβδομάδες,
– χρησιμοποιούμε το αρπαγόφυτο κατόπιν σύστασης του γιατρού μας
5) φύλλα τσουκνίδας σαν κατάπλασμα σε πονεμένα σημεία που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα
Σε μια ομάδα ασθενών με οδυνηρό πόνο από οστεοαρθρίτιδα στη βάση του αντίχειρα και του δείκτη, εφαρμόστηκε καθημερινά για 1 εβδομάδα στην οδυνηρή περιοχή κατάπλασμα από φύλλα τσουκνίδας.
– μετά από 1 εβδομάδα θεραπείας με κατάπλασμα τσουκνίδας, η μείωση τόσο του πόνου όσο και της αναπηρίας ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από ό, τι του εικονικό φάρμακου.
– μετά από 1 εβδομάδα θεραπείας με κατάπλασμα τσουκνίδας, υπήρξε μια μικρή μείωση της καθημερινής χρήσης αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
6) boswellia serrata/ινδικό λιβάνι
Το boswellia serrata είναι ένα ισχυρότατο βότανο που χρησιμοποιείται στην αγιουρβεδική ιατρική εδώ και αιώνες για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Το boswellia serrata ανήκει και αυτό στην ισχυρή ομάδα των αντιφλεγμονωδών βοτάνων, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, μειώνοντας τον πόνο και την φλεγμονή.
-. σε κλινική μελέτη, άτομα που υπέφεραν από οστεοαρθρίτιδα έλαβαν 100mg boswellia καθημερινά για τρεις μήνες, παρατήρησαν τον πόνο στα γόνατά τους να μειώνεται και την κίνησή τους να καλυτερεύει.
-. σε μελέτη, ο πόνος στο γόνατο ατόμων με οστεοαρθρίτιδα μειώθηκε μετά από 90 ημέρες με εκχυλίσματα boswellia,
-. σε άλλη μελέτη άτομα με πόνο στο γόνατο λόγω οστεοαρθρίτιδας, έλαβαν εκχυλίσματα boswellia – το αποτέλεσμα ήταν μείωση των πόνων,
μείωση του οιδήματος,
αύξηση της φυσικής ικανότητας και δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερης απόστασης με το περπάτημα.
tips.- συνδυασμοί Boswellia serrata με άλλα βότανα
Μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει συνδυασμούς Boswellia με άλλα ισχυρά αντιφλεγμονώδη βότανα έχουν επιτύχει αρεστά αποτελέσματα τόσο στην οστεοαρθρίτιδα όσο και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
-. Boswellia serrata και Curcuma domestica – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μείγμα 500mg από μπρουσέλια και κουρκούμι δύο φορές την ημέρα, ήταν πιο αποτελεσματικό καθώς μείωσε περισσότερο τον πόνο,
βελτίωσε σημαντικά την ευλυγισία των αρθρώσεων,
προστάτεψε τις αρθρώσεις από την καταστροφή του χόνδρων που προκαλείται από τη φλεγμονή,
μείωσε το πρήξιμο και
οδήγησε σε αύξηση της φυσικής ικανότητας και τη δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερης απόστασης με το περπάτημα.
-. Σε μια πολυκεντρική, ανοιχτή μελέτη, ένα σύμπλεγμα κουρκουμιού,
αρπαγόφυτου και βρωμελίνης μείωσαν κατά πολύ τον πόνο.
7) white willow bark/φλοιός ιτιάς
Οι αντιφλεγμονώδεις,
οι αντιπυρετικές και οι αναλγητικές ιδιότητες και δράσεις του φλοιού της ιτιάς είναι πια παροιμιώδεις και γνωστές από την αρχαιότητα.
Η πολύτιμη salicin του φλοιού της ιτιάς έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του πόνου γενικά, από την αυγή της ιστορίας.
Σε μελέτη, ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου που έλαβαν εκχύλισμα φλοιού ιτιάς, δύο δισκία, δύο φορές την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 240 mg σαλικίνης την ημέρα,
παρατηρήθηκε στατιστικά, σημαντικό πλεονέκτημα της ενεργού θεραπείας με φλοιό ιτιάς έναντι του εικονικού φαρμάκου.
8) Καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς – μια αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.
Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.
Η καλύτερη άμυνα κατά της οστεοαρθρίτιδας είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής.
Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η διαχείριση του άγχους έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία των αρθρώσεων.
Ανάμεσα στα βότανα και στους καρπούς που είναι ιδανικά στις περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και που μετριάζουν τα προβλήματα που δημιουργεί είναι και οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς.
Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς συγκαταλέγονται στην μεγάλη ομάδα των βοτάνων, τα οποία χρησιμοποιούμε για να θεραπεύσουμε τη οστεοαρθρίτιδα και να μειώσουμε την ένταση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Την εποχή της καρποφορίας σε πολλά μέρη της χώρας μας θα παρατηρήσουμε τους θάμνους της αγριοτριανταφυλλιάς να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους καθώς είναι γεμάτοι από τους κόκκινους καρπούς τους.
Θα μπορούσαν οι μικροί αυτοί κόκκινοι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς να κρύβουν ένα μυστικό που θα ωφελούσε όλα τα άτομα που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα;
Ναι λένε οι ερευνητές, διότι οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.
Πολλές επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί – μεταξύ αυτών και τέσσερις διπλές-τυφλές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές – έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη σκόνης καρπών αγριοτριανταφυλλιάς για τέσσερις εβδομάδες ανακούφισαν από τους πόνους και μείωσαν τα προβλήματα της οστεοαρθρίτιδας χάρη στις ισχυρές αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
Σε συγκεκριμένη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη με τη συμμετοχή εκατό (100) ατόμων με οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος ο πόνος μειώθηκε στο 64,6% των ασθενών, ενώ παράλληλα υπήρξε βελτίωση στην κάμψη του ισχίου.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των καρπών της αγριοτριανταφυλλιάς προσφέρουν μια αποτελεσματική θεραπεία πρώτης γραμμής για την οστεοαρθρίτιδα καθώς
– βελτιώνουν την κινητικότητα
– μειώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία στα γόνατα, στις αρθρώσεις του ισχίου και άλλων σημείων του σώματος
– βελτιώνουν την εκτέλεση των περισσοτέρων καθημερινών δραστηριοτήτων
και
– είναι ασφαλές για μακροχρόνια χρήση χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Τους καρπούς της αγριοτριανταφυλλιάς μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε νωπούς ή αποξηραμένους για
να ετοιμάσουμε:
– αφεψήματα
– βάμματα
– σιρόπια ακόμα και
– πάνγευστες μαρμελάδες και
– λικέρ.
Ροφήματα παρασκευάζουμε ως εξής:
κρύα διαβροχή ή έκχυση βοτάνου σε κρύο νερό:
-μουσκεύουμε μια κουταλιά της σούπας νωπούς κοπανισμένους καρπούς σε ένα φλιτζάνι αποχλωριομένο νερό για είκοσι (20) λεπτά.
αφέψημα:
– ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό και δυό κουταλάκια του γλυκού κοπανισμένους αποξεραμένους καρπούς σε ένα αναλόγου μεγέθους δοχείο και σιγοβράζουμε για δεκαπέντε (15) λεπτά.
Σουρώνουμε και πίνουμε, όποιο από τα ροφήματά μας ετοιμάσαμε, σκέτο ή με μία κουταλιά μέλι…
Σημείωση:
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιορισθεί ο κλινικός ρόλος των καρπών της αγριοτριανταφυλλιάς, αυτό όμως δεν αναιρεί την αποτελεσματικότητα των καρπών στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή θεραπείας και είναι μια ιδανική λύση για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και για άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις που δεν μπορούν να θεραπευθούν με υπάρχοντα φάρμακα, λόγω αντενδείξεων ή ανεπιθύμητων ενεργειών.
9) άλλα βότανα που έχουν μελετηθεί και έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα είναι:
1) η Withania somnifera/ ή ashwagandha/ινδικό τζίνσενγκ ή βιθανία
-. υδατικό εκχύλισμα της βιθανίας έδειξε σημαντική χονδροπροστατευτική επίδραση στον κατεστραμμένο ανθρώπινο χόνδρο λόγω οστεοαρθρίτιδας, με παράλληλη αναλγητική δράση
στην κλινική μελέτη 12 εβδομάδων, αγωγή με 125 ή 250 mg εκχύλισμα Withania somnifera παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στον μέσο δείκτη WOMAC*****, στο πρήξιμο στο γόνατο σε σύγκριση με την αρχική τιμή και το εικονικό φάρμακο.
Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική μείωση των βαθμολογιών VAS****** για πόνο,
δυσκαμψία και αναπηρία.
Η υψηλότερη δόση έδειξε αποτελέσματα πολύ νωρίτερα, στις 4 εβδομάδες, καλύτερες παγκόσμιες αξιολογήσεις γιατρών και λιγότερη ανάγκη για φάρμακα με παρακεταμόλη σε σύγκριση με χαμηλή δόση και εικονικό φάρμακο.
H Withania somnifera είναι ένα από τα ισχυρότερα προσαρμογόνα βότανα
2) το Matricaria recutita L./χαμομήλι
-. η καθημερινή κατανάλωση 6g ροφήματος χαμομηλιού συσχετίστηκε με μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Το χαμομήλι είναι στον κατάλογο του FDA στην ομάδα “των αναγνωρισμένων ως ασφαλών βοτάνων”
3) η πυκνογενόλη/pycnogenol (7)
-. η Pycnogenol είναι ένα υδροδιαλυτό φλαβονοειδές που εξάγεται από το θαλάσσιου πεύκου/Pinus pinaster ssp atlantica.
Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο ανακυκλώνει τη βιταμίνη C και αναγεννά τη βιταμίνη Ε.
Ενδείκνυται για τη θεραπεία του μελάσματος – πανάδες, τα ανεπιθύμητα σημάδια της επιδερμίδας και της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης,
της θρόμβωσης των ταξιδιωτών,
της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και της οστεοαρθρίτιδας μεταξύ άλλων, με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Αν και η pycnogenol έχει μακρά ιστορική χρήση, έχει σχετικά πρόσφατα ερευνηθεί επιστημονικά.
Έχει παρατηρηθεί σε μελέτες, πως η pycnogenol έχει μια σειρά βιοενεργά και βιοδραστικά στοιχεία, τα οποία απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες,
προστατεύουν το DNA από βλάβες,
ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των ενζύμων, με έντονη αντιοξειδωτική της ικανότητα.
Μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι υπάρχουν στοιχεία, τα οποία υποστηρίζουν την θεραπευτική δράση της πυκνογενόλης και σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας.
Η πυκνογενόλη διατίθεται σε δισκία κα κάψουλες,
σε κρέμες και λοσιόν, αλλά δεν έχει μελετηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητά τους.
Η πυκνογενόλη χορηγείται γενικά σε αναλογία 1 mg/kg και οι δόσεις για ενήλικες κυμαίνονται από 25-200 mg/ημέρα, για τρεις μήνες το πολύ.
Η πυκνογενόλη είναι γενικά καλά ανεκτή και η διαθέσιμη βιβλιογραφία δεν αναφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ωστόσο, επειδή μπορεί να προκαλέσει αγγειοχαλάρωση και αναστολή της δραστηριότητας των αιμοπεταλίων, όσοι λαμβάνουν διαλυτικά αίματος, για παράδειγμα, ασπιρίνη, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να συζητούν με το γιατρό τους.
4) η Uncaria tomentosa/το νύχι της γάτας –
ένα ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες και αντιαθριτικό βότανο που προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.
Ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό, αντιιικό, αντιφλεγμονώδες και αντιαθριτικό βότανο
5) η Arnica montana/ άρνικα – ενδεικτικοί τρόποι χρήσης της άρνικας σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας: Οι ιδιότητες, οι δράσεις και οι χρήσεις των εκχυλισμάτων της άρνικας.
6) Eremostachys laciniata (6)
Η Eremostachys laciniata (L) είναι ένα παραδοσιακό φαρμακευτικό βότανο με παχιά ρίζα και ανοιχτά μωβ ή λευκά άνθη.
Έχει μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και δράσεις,
για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της τοπικής εφαρμογής των εκχυλισμάτων του στη διαχείριση φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.
Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών έδειξαν πως το Eremostachys laciniata είναι κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό σε τοπικές εφαρμογές ως συμπληρωματική θεραπεία για φλεγμονώδεις παθήσεις.
Τα ριζώματα του Eremostachys laciniata είναι πλούσια σε παράξενες γλυκοσίδες, οι οποίες έχουν αναλγητικές,
αντιφλεγμονώδεις και αντιαρθριτικές ιδιότητες και δράσεις, επομένως και λογικό το συμπέρασμα πως το να συμπεράνουμε πως τη Eremostachys laciniata είναι κατάλληλο βότανο για τη διαχείριση της φλεγμονής σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση.
7) Eucommia ulmoides (8)
Είναι ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα που χρησιμοποιούνται στην κινεζική βοτανοθεραπεία, όπου και τη βρίσκουμε με το όνομα dùzhòng ( κινέζικα :杜仲).
Η Eucommia ulmoides είναι ένα πολύτιμο βότανο που περιέχει πλήθος φυτοθρεπτικών συστατικών όπως iridoids,
phenols,
flavonoids,
lignans,
sterols, τα οποία διαθέτουν πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και έχουν χρησιμοποιηθεί στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική (TCM) ως λαϊκό ποτό και λειτουργικό τρόφιμο εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια.
Οι φαρμακολογικές ιδιότητες της Eucommia ulmoides και αυτές πολλές όπως αντιοξειδωτικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντιαλλεργικές,
αντιμικροβιακές,
αντικαρκινικές,
αντιγηραντικές,
αντιαρθριτικές,
καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
Αρκετές προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η Eucommia ulmoides προσφέρει ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα
Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στην Journal of Ethnopharmacology, έδειξε ότι η θεραπεία με Eucommia ulmoides συνέβαλε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας, εν μέρει μειώνοντας τη φλεγμονή και εν όλω αναστέλλοντας τη διάσπαση του χόνδρου.
Ως εκ τούτου, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα για τη θεραπεία πολλών παθήσεων μεταξύ των οποίων και η οστεοαρθρίτιδα.
8) Equisetum arvense ή εκουισέτον το αρουραίον ή Ιππουρίς η αρουραία, γνωστό και ως πολυκόμπι
Ο Γερμανός γιατρός και βοτανολόγος Sebastian Kneipp, όπως και άλλοι μεγάλοι βοτανολόγοι, συνιστούσαν το πολυκόμπι στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με τη μορφή αφεψήματος / ελιξιρίου.
Για την ετοιμασία αφεψήματος σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp : 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο βότανο σε 250 ml νερό, το βράζουμε για 10-15 λεπτά.
Συνιστούσε ένα φλιτζάνι την ημέρα.
***** Ο Δείκτης Οστεοαρθρίτιδας Western Ontario και McMaster University ( WOMAC ) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο, τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες υγείας για την αξιολόγηση της κατάστασης των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου, συμπεριλαμβανομένου του πόνου,
της δυσκαμψίας και της φυσικής λειτουργίας των αρθρώσεων.
Το Το WOMAC έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση του πόνου στην πλάτη,
της ρευματοειδούς αρθρίτιδας,
της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας,
του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της ινομυαλγίας .
Μπορεί να αυτοδιαχειριστεί και αναπτύχθηκε στο Western Ontario και το McMasterΠανεπιστήμια το 1982.
****** Το VAS πόνου είναι ένα όργανο μέτρησης που προσπαθεί να μετρήσει ένα χαρακτηριστικό που δεν μπορεί εύκολα να μετρηθεί άμεσα, είναι ένα μονοδιάστατο μέτρο έντασης του πόνου, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε διάφορους ενήλικες πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ρευματικές παθήσεις.
Συχνά χρησιμοποιείται στην επιδημιολογική και κλινική έρευνα για τη μέτρηση της έντασης ή της συχνότητας διαφόρων συμπτωμάτων.
Για παράδειγμα, η ποσότητα του πόνου που αισθάνεται ένας ασθενής κυμαίνεται σε μια συνέχεια από κανένα έως ένα ακραίο ποσό πόνου.
Από την οπτική γωνία του ασθενούς, αυτό το φάσμα φαίνεται συνεχές – ο πόνος του δεν κάνει διακριτά άλματα.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου